Omvang Psychische Gezondheid jeugd

Het merendeel van kinderen en jongeren in de regio Zuid-Holland Zuid (ZHZ) is psychisch gezond. Toch zijn er ook kinderen die een verhoogde kans hebben op psychosociale problematiek. Opleidingsniveau lijkt daarin een bepalende factor te zijn.

Psychosociale gezondheid gemeten door de SDQ
In de vragenlijst die in ZHZ is voorgelegd aan ouders en jongeren is de SDQ (Strenghts and Difficulties Questionnaire) opgenomen, bestaande uit 25 vragen. Een verhoogde score op de SDQ betekent een hogere kans op psychosociale problematiek..  

Merendeel jeugd psychisch gezond
Het overgrote deel van de kinderen en jongeren in de regio ZHZ is psychisch gezond; 4-9% heeft meer kans op psychosociale problematiek. In groep 2 en 7 hebben meer jongens (10%) een hogere kans op psychosociale problematiek dan meisjes (5-7%). In het voortgezet onderwijs hebben juist meer meisjes (5%) een hogere kans hierop dan jongens (3%).

Opleiding belangrijke factor in psychische gezondheid
Bij de jongeren op het voortgezet onderwijs is met name het opleidingsniveau een belangrijke factor bij een verhoogde kans op psychosociale problematiek. Op het VMBO zitten meer jongeren met een verhoogde score (5%) dan op het vwo (2%).
In groep 2 en groep 7 speelt de opleiding van de moeder van het betreffende kind een belangrijke rol. Dit wijst uit dat hoe lager de opleiding van de moeder, hoe hoger de kans op een verhoogde score SDQ. Ongeveer 9-10% van de kinderen, met een laagopgeleide moeder heeft kans op psychosociale problematiek, dit geldt voor 4-7% van de kinderen met een hoogopgeleide moeder.

Pubers kwetsbaar voor gedachten aan suïcide
Jongeren in de puberteit zijn kwetsbaar voor (gedachten aan) suïcide. Bijna 13% van jongeren op het voortgezet onderwijs in de regio ZHZ denkt wel eens aan suïcide. Die gedachten kunnen uitmonden in zelfverwonding of pogingen tot suïcide.

Vooral meisjes en VMBO-ers denken wel eens aan suïcide
Vooral meisjes denken wel eens aan suïcide (17%), vaker dan jongens (9%). Ook bij nadenken over zelfmoord speelt het opleidingsniveau een belangrijke rol. Op het VMBO denkt 14% van de 13-jarigen wel eens aan suïcide, op het vwo is dat 9%.

Bronnen
Monitor Jeugdgezondheidszorg 2008 – 2015, Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ.

laatst herzien: 01-11-2016

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn