Beleid Sociale steun

Sociale steun is een belangrijke factor voor je welbevinden. Wanneer je als mens voldoende sociale steun ervaart, voel je je lichamelijk en psychisch beter.

Bevorderen sociale steun vooral gericht op het voorkómen van eenzaamheid
Het doel van preventie gericht op sociale steun is het bevorderen van sociale steun of het voorkómen van een tekort aan sociale steun. Het kan daarbij gaan om de volgende vormen van sociale steun: emotionele ondersteuning, waardering, instrumentele ondersteuning, gezelschap en informatieve ondersteuning. Het bevorderen van sociale steun richt zich vaak op het voorkómen of verminderen van eenzaamheid.

VWS onderkent belang sociale steun bij voorkómen eenzaamheid
In de landelijke nota gezondheidsbeleid ‘Gezondheid nabij’ (2011) geeft VWS aan dat het bevorderen van sociale steun van belang is om eenzaamheid bij (kwetsbare) ouderen te voorkómen.

Sociale steun ook van belang als hulpmiddel voor bevorderen gezond gedrag
Verschillende leefstijlinterventies maken gebruik van sociale steun als hulpmiddel. Bij deze interventies staat lotgenotencontact centraal als middel om mensen te bewegen tot gezond gedrag, zoals gezonder eten, stoppen met roken of meer bewegen.

Sociale steun door vriendendiensten tegen sociaal isolement
Het doel van vriendendiensten (soms ook maatjesprojecten genoemd) is sociaal isolement te voorkomen of te doorbreken en zelfredzaamheid te bevorderen. Kenmerkend voor deze projecten is de intensieve één op één relatie tussen een vrijwilliger en de deelnemer. De vrijwilliger geeft emotionele, praktische en sociale steun.

Bevorderen sociale steun via voorlichting en mentaliteitsverandering algemene bevolking
Bevordering van sociale steun vanuit de maatschappij vindt plaats door voorlichting en mentaliteitsverandering. Het doel hiervan is de maatschappij te bewegen tot anders denken of zich anders gedragen. Voorbeelden zijn voorlichtingscampagnes ter verbetering van de beeldvorming over ouderen of informatie over wat eenzaamheid is en hoe je dit kunt voorkomen en opheffen.

Bronnen

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn