Definitie Sociale steun

Sociale steun is een belangrijke factor voor het welbevinden. Wanneer je voldoende sociale steun ervaart, dan voel je je lichamelijk en psychisch beter.

Sociale steun krijg je van anderen uit je omgeving
Sociale steun bestaat uit interacties (wisselwerkingen) tussen mensen die tegemoet komen aan sociale basisbehoeften, zoals affectie, goedkeuring, erbij horen en veiligheid, van de ontvanger. Sociale steun wordt ontvangen binnen sociale relaties: de relaties met andere mensen in de omgeving. Sociale steun heeft uit zich middels interactie. Voorbeelden van deze interactie is een compliment, advies of hulp bij klussen in en om het huis. Onder sociale steun valt sociale interactie maar ook de tevredenheid hiermee. Tevredenheid is de mate waarin de sociale interactie overeenkomt met de behoefte. Dat wil zeggen dat de mate van interactie precies goed en dus niet teveel en niet te weinig is.

Het lichaam reageert op sociale steun
Een goede mate van sociale steun is verbonden met een lagere hartslag, lagere bloeddruk, minder serumcholesterol, betere immuunreacties en minder stressreacties (minder aanmaak van catecholamines en cortisol).

Minder kans op (vroegtijdig) overlijden door sociale steun
Mensen die veel sociale steun krijgen, hebben een hogere kans langer te leven dan mensen met een vergelijkbare gezondheid die minder steun van anderen krijgen. Uit landelijk onderzoek blijkt dat mensen die veel sociale steun krijgen, na een periode van 20 jaar, een lager risico op overlijden hebben. Negatieve sociale interactie hangt niet samen met de kans om (vroegtijdig) te overlijden.

Sociale steun beschermt tegen hart- en vaatziekten
Sociale steun beschermt tegen het ontstaan van hart- en vaatziekten. Daarnaast zorgt sociale steun ook voor een gunstiger prognose bij mensen die al aan hart- en vaatziekten lijden. Wat dit laatste betreft lijkt vooral emotionele ondersteuning een belangrijke rol te spelen.

Minder depressie en angststoornissen door sociale steun
Dagelijkse emotionele steun beschermt tegen het ontstaan van depressies en angststoornissen. Voor mannen is het beschermende effect van dagelijkse emotionele steun tegen het ontstaan van een depressie groter dan voor vrouwen. Het beschermende effect tegen angststoornissen is vergelijkbaar tussen mannen en vrouwen.

Sociale interacties kunnen ook negatief zijn
Naast ondersteunende interacties zijn ook negatieve sociale interacties te onderscheiden. Voorbeelden hiervan zijn anderen die koel reageren, afspraken niet nakomen, afkeurende opmerkingen of verwijten maken, je onrechtvaardig behandelen, onredelijke eisen stellen en bemoeizuchtig zijn.

Negatieve interacties zijn lichamelijk en psychisch ongezond
Negatieve sociale interacties, zoals afkeurende opmerkingen en onredelijke eisen, lijken het risico op met name depressie en angina pectoris (hartkramp)  te verhogen.
Langdurige conflicten zijn ook een vorm van negatieve sociale interacties. Conflicten die zich over langere tijd uitstrekken kunnen van invloed zijn op (in een later staduim) ontstaan van zowel stemmings- als angststoornissen.

Vijf soorten netwerktypen
Aan de hand van een vijftal stellingen kan een indeling gemaakt worden in netwerktype. De volgende netwerktypen zijn te onderscheiden:

 1. lokaal familie afhankelijk. Zij zijn het eens met de stelling “Ik heb gelukkig familie in de buurt. Zij zullen zo nodig voor mij zorgen”.
 2. lokaal geïntegreerd. Zij zijn het eens met de stelling “Wij kennen elkaar allemaal in de buurt en zorgen voor elkaar. Er komt altijd wel iemand kijken hoe het met me gaat”.
 3. lokaal gereserveerd. Zij zijn het eens met de stelling “Ik hou ervan op mezelf te zijn, maar ik weet dat de buren er zijn als ik ze nodig heb”.
 4. gericht op wijdere samenleving. Zij zijn het eens met de stelling “Al mijn familie woont ver weg maar gelukkig heb ik goede vrienden dichtbij die me zo nodig zullen helpen”.
 5. privacy gericht. Zij zijn het eens met de stelling “Ik heb niet veel contact met mensen in de buurt, maar ik ben misschien altijd al te onafhankelijk”. Het soort netwerktype zegt iets over de soort sociale steun die mensen denken te kunnen aanspreken.

Bronnen

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn