Interventies Sociale steun

Er zijn veel initiatieven ontwikkeld gericht op het uitbreiden van sociale steun en het tegengaan van eenzaamheid. Helaas is er nog geen interventie als effectief beoordeeld, maar er zijn wel sterke aanwijzingen voor effectiviteit.

(Nog) geen effectief beoordeelde interventies in I-database beschikbaar
In de interventiedatabase van het Loket Gezond Leven zijn nog geen interventies gericht op het bevorderen van sociale steun of het voorkomen/verminderen van eenzaamheid als effectief beoordeeld. Er zijn wel goed beschreven en goed onderbouwde interventies en interventies met goede en sterke aanwijzingen voor effectiviteit.

Zie voor een overzicht van interventies gericht op het bevorderen van sociale steun of het voorkomen van eenzaamheid:

In de Movisie databases is informatie te vinden over interventies die minimaal twee jaar worden toegepast door meer dan één organisatie en waarvan een handboek beschikbaar is.

Coalitie Erbij gericht op voorkómen eenzaamheid
Het initiatief Coalitie Erbij is een samenwerkingsverband van maatschappelijke organisaties die een rol spelen bij het voorkómen en bestrijden van eenzaamheid. 'Coalitie Erbij' wil de samenleving bewust maken van de betekenis van eenzaamheid en het voorkómen van dit probleem en voert hiertoe campagne, initieert onderzoek en ondersteunt samenwerking. De Coalitie heeft een website (www.eenzaam.nl), zowel bedoeld voor mensen die zich eenzaam voelen, als voor professionele hulpverleners en vrijwilligers. De Week tegen Eenzaamheid is onderdeel van de bewustwordingscampagne die Coalitie Erbij het hele jaar door voert om kennis en kunde rond eenzaamheid te verbreden en delen.

Sociaal culturele activering voor contactrijkere omgeving
Het doel van sociaal culturele activering als vorm van preventie is  de sociale omgeving van mensen met een (dreigend) tekort aan sociale steun ‘contactrijker’ te maken. Activiteiten die hiertoe kunnen bijdragen zijn koffie-inloopochtenden in een dienstencentrum, gezelschapsspelen, gymnastiekgroepjes en andere groepsactiviteiten als zingen of schilderen. Bijzondere vormen van sociaal culturele activering zijn ‘woonzorgvormen’, een combinatie van wonen en contactbevorderende maatregelen. ‘WMO in de buurt’ is een traject dat zich richt op het bevorderen van de sociale samenhang en leefbaarheid in dorpen, wijken en buurten. Zij hebben ook een website www.wmoindebuurt.nl.

Persoonlijke activering gericht op bewustwording en op begeleiding bij verandering
Preventie door persoonlijke activering maakt mensen met een (dreigend) tekort aan sociale steun bewust van hun houding of gedrag. Het omvat tevens begeleiding bij het veranderen van de situatie. De uitvoering ligt meestal bij vrijwilligers. Van persoonlijke activering bestaat een aantal varianten: vriendendiensten (ook wel bekend als maatjesprojecten), telefonische hulpdiensten, bezoekdiensten, websites en lotgenotengroepen.

Bronnen

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn