Omvang Sociale steun

Een belangrijke bron van sociale steun is familie. Daarnaast spelen vrienden, kennissen en buren ook een rol. De meerderheid van de volwassen in de regio Zuid-Holland Zuid (ZHZ) heeft vaker dan twee keer per maand contact met hun familie.

Veel contact met familie
Er zijn weinig mensen die minder dan twee keer per maand contact hebben met hun familie. In de regio ZHZ is dat gemiddeld 13% van de volwassen inwoners. Ongeveer een kwart van de volwassenen in de regio heeft minder dan twee keer per maand contact met vrienden of kennissen. Ongeveer 18% heeft twee keer of minder per maand contact met de buren.

Grootste deel is ‘lokaal geïntegreerd’
Er zijn vijf verschillende netwerktypen (zie Definitie Sociale Steun), waar mensen in een sociale kring beroep op willen doen. In de regio behoort 37% van de inwoners tot een ‘lokaal geïntegreerd’ netwerktype (wij kennen elkaar allemaal in de buurt en zorgen voor elkaar. Er komt altijd iemand kijken hoe het met mij gaat).

Ongeveer 31% van de inwoners behoort tot het ‘lokaal gereserveerd’ netwerktype (ik hou ervan op mezelf te zijn, maar ik weet dat de buren er zijn als ik ze nodig heb). Het ‘lokaal familie afhankelijk’ netwerktype (ik heb gelukkig familie in de buurt. Zij zullen zo nodig voor mij zorgen) komt  geregeld voor  in de regio (19%).

Meer lokaal geïntegreerden in Alblasserwaard-Vijfheerenlanden
Lokaal geïntegreerde inwoners, die zich aangetrokken voelen tot de stelling; “Wij kennen elkaar allemaal in de buurt en zorgen voor elkaar. Er komt altijd wel iemand kijken hoe het met mij gaat.” wonen in de volgende gemeenten: Molenwaard (52%), Hardinxveld-Giessendam (51%) en Alblasserdam (47%).
 
In Sliedrecht zijn de meeste inwoners lokaal familie afhankelijk
Ruim een kwart van de inwoners van Sliedrecht is lokaal familie afhankelijk. Zij geven aan dat ze gelukkig familie in de buurt hebben en dat deze zo nodig voor hen zal zorgen.

Meer dan kwart inwoners in Zwijndrecht is lokaal gereserveerd
Lokaal gereserveerde mensen houden ervan op zichzelf te zijn. Ze weten wel dat de buren er zijn als men ze nodig heeft. In Zwijndrecht behoort 38% tot het lokaal gereserveerde netwerktype. Hiermee is dit de grootste groep in Zwijndrecht en in de hele regio ZHZ.

Bronnen

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn