Definitie Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is onbetaalde inzet ten behoeve van andere of de samenleving. Vrijwilligerswerk is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Er zijn veel verschillende soorten vrijwilligerswerk.

Wat is vrijwilligerswerk?
Vrijwilligerswerk is werk dat onverplicht en onbetaald wordt verricht ten behoeve van anderen of de samenleving
De meest gehanteerde definitie van vrijwilligerswerk is ‘werk dat onbetaald en onverplicht verricht wordt ten behoeve van anderen of van de samenleving in het algemeen, in enig georganiseerd verband’. 

Vrijwilligers zelf vinden het onbetaalde aspect van hun inzet het meest kenmerkend. Met onbetaald wordt bedoeld dat de eventuele ontvangen vergoeding niet het primaire levensonderhoud van de vrijwilliger is. Vrijwilligers ervaren hun inzet als vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Bij vrijwilligerswerk wordt een verplichting aangegaan. Het doen van vrijwilligerswerk in georganiseerd verband, is voor vrijwilligers geen belangrijk kenmerk van hun vrijwilligerswerk.

Vrijwilligers hebben het meeste moeite met het woord ‘werk’ in de benaming ‘vrijwilligerswerk’. Er wordt dan ook wel gesproken over ‘vrijwillige inzet’.

Vrijwilligerswerk kan voortvloeien uit betaalde arbeid of studie, vrije tijd of zorg voor huisgenoten.
Er zijn veel verschillende vormen van vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk kan ingedeeld worden naar de tijdsbesteding waaruit het voortkomt. Er zijn grofweg drie categorieën:

  1. Vrijwilligerswerk voortkomend uit huishouden, zorg of wonen, ook wel zorgverwant vrijwilligerswerk genoemd. Dit wordt het minst vaak vrijwilligerswerk genoemd, het wordt als vanzelfsprekend ervaren. Het vindt plaats in het eigen sociale netwerk;
  2. Vrijwilligerswerk voortkomend uit betaalde arbeid of studie, ook wel taakverwant vrijwilligerswerk genoemd. Persoonlijke ontwikkeling of in een behoefte voorzien zijn de belangrijkste drijfveren om dit vrijwilligerswerk te doen;
  3. Vrijwilligerswerk voorkomend uit vrije tijd. Hierbij gaat het om vrijwilligerswerk als vrijetijdsbesteding enerzijds en vrijwilligerswerk voortvloeiend uit vrijetijdsbesteding (hobby, sport e.d.). Dit laatste wordt ook sport- en hobbyverwant vrijwilligerswerk genoemd. Vrijwilligers ervaren het als ‘bij hun hobby of sport horen’. Vrijwilligerswerk als vrijetijdsbesteding vindt veelal binnen de zorg- en welzijnsector plaats.

Naast het traditionele vrijwilligerswerk zijn er allerlei andere vormen van vrijwilligerswerk in opkomst. Dit varieert van burgerinitiatieven en tijdelijke vrijwilligers (de flitsvrijwilliger) tot geleid vrijwilligerswerk (zoals de maatschappelijke stage of via de sociale dienst). Deze nieuwe vrijwilligers zijn niet zozeer gebonden aan een organisatie en zijn minder bereid zich voor een langere periode te binden.

Nieuwe vormen zijn bijvoorbeeld initiatieven waarin burgers gezamenlijk vrijwilligerswerk organiseren met een online ‘marktplaats’ met vraag en aanbod van vrijwilliger diensten.  

 www.zorgvoorelkaar.com
De vrijwilliger die niet aan een organisatie gebonden wil zijn en zich kortdurend wil inzetten voor zijn medemens kan in Zwijndrecht terecht op de website zorgvoorelkaar.com. Op deze website worden vraag en aanbod bij elkaar gebracht. Inwoners van Zwijndrecht kunnen op deze site hun verzoek plaatsen, bv een vraag van iemand met een beperking voor hulp met het afhalen van de gordijnen i.v.m. een renovatie. Andere bewoners kunnen hierop reageren en de gevraagde hulp leveren.

Bronnen

laatst herzien: november 2016

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn