Interventies Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerssteunpunten spelen een belangrijke rol bij het ondersteunen van vrijwilligers. De werving van nieuwe vrijwilligers is een belangrijk onderdeel van de activiteiten van het steunpunt. Sinds 2009 is de ondersteuning van vrijwilligerswerk verbeterd.

Het doen van vrijwilligerswerk is een eigen keus, en kan niet opgelegd worden door de overheid. Over het algemeen wordt in Nederland ingezet op het werven en scholen van vrijwilligers en op een ondersteuningsstructuur voor vrijwilligers. Denk hierbij aan een vrijwilligerscentrale of –steunpunt.

Vergeleken met 2009 hebben gemeenten de ondersteuning van vrijwilligers beter voor elkaar. De belangrijkste veranderingen sinds 2009 hebben onder meer betrekking op:

 • steunpunt vrijwilligerswerk en de vrijwilligerscentrale: in sommige gemeenten zijn deze opgericht (zoals in Gorinchem), terwijl deze in andere gemeenten doorontwikkeld zijn en daarbij soms een andere vorm of focus hebben gekregen (zoals in Leerdam);
 • op orde krijgen van de maatschappelijke stages;
 • een meer integrale aanpak op verschillende beleidsterreinen, zoals vrijwilligerswerk, mantelzorg en sociale zaken;
 • bevorderen van deskundigheid van vrijwilligersorganisaties;
 • bevorderen van onderlinge uitwisseling en afstemming tussen vrijwilligerswerkorganisaties;
 • toename van geleid vrijwilligerswerk, zoals vrijwilligerswerk door werklozen en mensen in een re-integratietraject;
 • inspelen op de ‘nieuwe’ vrijwilliger.

Het steunpunt vrijwilligerswerk is belangrijk bij de werving en ondersteuning van vrijwilligers.
De gemeenten in Zuid-Holland Zuid hebben steunpunten vrijwilligerswerk waarvan vrijwilligersorganisaties gebruik kunnen maken. Het steunpunt is in meeste gevallen ondergebracht bij de welzijnsstichting.
Steunpunten vrijwilligerswerk zijn het aanspreekpunt voor vrijwilligers in de regio. De steunpunten hebben activiteiten gericht op het werven van nieuwe vrijwilligers, de deskundigheidsbevordering en de belangenbehartiging van vrijwilligers. Daarnaast kunnen vrijwilligers en organisaties die vrijwilligers willen inzetten, bij het steunpunt terecht met vragen over vrijwilligerswerk. Denk bv aan de regels over vrijwilligerswerk naast een uitkering of een verzekering voor vrijwilligers.

Sub-regionale verschillen in interventies gericht op vrijwilligers.
In de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden wordt een cursus fondsenwerving voor vrijwilligers en een thema-avond vrijwilligersbeleid georganiseerd, Doel is het mobiliseren van meer menskracht voor o.a. vrijwilligerswerk. Daarnaast is in de gemeente Molenwaard een vrijwilligerscoördinator aangesteld.
In de Drechtsteden wordt ingezet op samenwerking tussen organisaties en stichtingen waarvoor vrijwilligers actief zijn. Dit krijgt vorm in het VrijwilligersHuis Drechtsteden. Het VrijwilligersHuis is de plek voor bevordering van vrijwilligerswerk, werving en bemiddeling van vrijwilligers (vacaturebank), waardering en belangenbehartiging en het verbinden van vrijwilligers. Het VrijwilligersHuis is zowel fysiek als digitaal dé plek voor alle vrijwilligers.
In de Hoeksche Waard zijn de lokale welzijnsorganisaties gefuseerd en vormen nu de Welzijnsstichting Hoeksche Waard. De nieuwe Welzijnsstichting heeft de opdracht een duidelijke visie op vrijwilligers te ontwikkelen. Er is bijvoorbeeld een vrijwilligerscentrale in de regio Hoeksche Waard.

Bronnen

laatst herzien: november 2016

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn