Veiligheidsbeleving

Definitie Veiligheidsbeleving

Veiligheidsbeleving duidt op de beleving van veiligheid van mensen in de ruimte waarin zij zich bewegen, zoals de eigen wijk, die aangetast kan worden door potentiële of directe dreiging van personen. De beleving, of ook wel subjectieve veiligheid, refereert aan de meer of minder bewuste ervaringen en interpretaties van een individu en daarmee samenhangende gedragingen, zoals het controleren van de dreiging door zelf voorzorgsmaatregelen te nemen.

Omvang Veiligheidsbeleving

Jaarlijks wordt landelijk onderzoek gedaan naar de beleving van veiligheid in de buurt en veiligheid in het algemeen. Uit het onderzoek komt naar voren dat Nederlanders redelijk tevreden zijn over de veiligheid in de buurt en in het algemeen. In 2015 voelde 18 procent van de Nederlanders zich wel eens onveilig in de buurt. In de regio ZHZ is een positieve ontwikkeling te zien als het gaat om beleving van sociale veiligheid in de buurt.

Beleid Veiligheidsbeleving

De afgelopen jaren is door zowel de landelijke als de regionale politiek veel aandacht geweest voor veiligheid op straat. Van belang is dat deze trend zich voortzet. De overheid trekt zich steeds meer terug op de kerntaken en ook ten aanzien van de leefbaarheid in de wijken wordt in de toekomst meer verwacht van de inwoners van de wijk.

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn