Definitie Veiligheidsbeleving

Veiligheidsbeleving duidt op de beleving van veiligheid van mensen in de ruimte waarin zij zich bewegen, zoals de eigen wijk, die aangetast kan worden door potentiële of directe dreiging van personen. De beleving, of ook wel subjectieve veiligheid, refereert aan de meer of minder bewuste ervaringen en interpretaties van een individu en daarmee samenhangende gedragingen, zoals het controleren van de dreiging door zelf voorzorgsmaatregelen te nemen.

Veiligheidsbeleving
Bij veiligheid gaat het er niet alleen om dat iemand veilig is, maar vooral ook dat hij of zij zich veilig voelt. Zo kan het zijn dat iemand nog nooit te maken heeft gehad met een werkelijk onveilige en bedreigende gebeurtenis, zoals een overval, maar zich s ’avonds op straat toch onveilig voelt.
Verschillende factoren zijn van invloed op veiligheidsbeleving zoals; de inrichting van de publieke ruimte, de aan- of afwezigheid van hangjongeren, een schone omgeving, onderhoud van straatmeubilair en voldoende verlichting.
De overheid besteedt veel aandacht aan het verhogen van de veiligheidsbeleving vanwege de positieve effecten op de gezondheid en het welbevinden van mensen.

Bronnen

laatst herzien: november 2016

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn