Infectieziekten - Algemeen

Definitie Infectieziekten algemeen

Infectieziekten zijn en blijven van alle tijden. Infectieziekten worden door micro-organismen veroorzaakt. Mensen kunnen op verschillenden manieren besmet worden. Risicogroepen, zoals kinderen, ouderen, zwangeren en mensen met een verminderde weerstand, hebben na besmetting een grotere kans om ernstig ziek te worden.

Omvang Infectieziekten algemeen

Luchtweginfecties, maag-darminfecties en Influenza zijn ziektes uit de top tien van meest voorkomende ziekten in Nederland. In Nederland zijn zorginfecties verantwoordelijk voor 10% van de totale sterfte. Door het rijksvaccinatieprogramma komen kinderziekten, zoals Mazelen, Rodehond en Polio steeds minder vaak voor.

Beleid Infectieziekten algemeen

De gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) en het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM hebben vanuit de overheid een wettelijke rol om uitbraken van infectieziekten onder de bevolking te signaleren, te onderzoeken (bronopsporing) en maatregelen te adviseren om verdere verspreiding te voorkomen. Dit gaat geldt met name voor infectieziekten waar véél mensen ziek van worden of die een ernstige ziekte kunnen veroorzaken.

Interventies Infectieziekten algemeen

Om de verspreiding van infectieziekten te beperken zijn een aantal maatregelen belangrijk. Naast vaccineren geldt voor veel infectieziekten dat hygiënemaatregelen erg belangrijk zijn.

Toekomst Infectieziekten algemeen

Toekomstige trends rond infectieziekten zijn moeilijk te voorspellen.Verschillende factoren kunnen een bedreiging vormen.

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn