Beleid Infectieziekten algemeen

De gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) en het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM hebben vanuit de overheid een wettelijke rol om uitbraken van infectieziekten onder de bevolking te signaleren, te onderzoeken (bronopsporing) en maatregelen te adviseren om verdere verspreiding te voorkomen. Dit gaat geldt met name voor infectieziekten waar véél mensen ziek van worden of die een ernstige ziekte kunnen veroorzaken.

Gemeentelijke taak
De infectieziektebestrijding staat in de Wet Publieke Gezondheid (WPG) omschreven als een gemeentelijke taak. De gemeente moet hiervoor een GGD in stand houden en een arts infectieziektebestrijding in dienst hebben. De GGD is hiermee de uitvoerende dienst en adviseur van het college van burgemeester en wethouders en de voorzitter van de veiligheidsregio.

Goede infectieziektebestrijding begint met een snelle melding. Alleen zo kunnen er door de GGD adequate maatregelen worden genomen. Hierbij valt te denken aan:

 • bron- of contactopsporing, vaccinatie en/of het voorschrijven van antibiotica voorlichting aan zorgverleners en/of mensen die een risico lopen op besmetting
 • het instellen van hygiënemaatregelen of een beroepsverbod
 • het weren van besmettelijke leerlingen van scholen of kinderdagverblijven en
 • in uiterste gevallen isolatie van besmettelijke patiënten of quarantaine van contacten.

Een van de manieren waarop dit wordt gedaan is door de wettelijke meldingsplicht voor artsen en laboratoria aan de GGD, zie Definitie Meldingsplichtige Infectieziekten.  Om haar taak goed uit te voeren heeft de GGD veel contact met de eerstelijnsgezondheidszorg, zorginstellingen, laboratoria, de GHOR en vele andere ketenpartners.
Naast reageren op meldingen, houdt de GGD zich bezig met preventieve taken. Zo kan de GGD advies geven aan gemeente, bijvoorbeeld bij het verlenen van vergunningen van veehouderij, over het beperken van gezondheidsrisico's.

Landelijke taak
Bij grote (landelijke of regio-overstijgende) uitbraken is het CIb betrokken bij de bestrijding. Tevens is het CIb een vraagbaak voor de regionale GGD' en en ontwikkelt landelijke richtlijnen voor de infectieziektebestrijding. Op de website van het RIVM is meer informatie te vinden over de andere taken van het CIb.

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn