Interventies Infectieziekten algemeen

Om de verspreiding van infectieziekten te beperken is een aantal maatregelen heel belangrijk. Handen wassen blijft de belangrijkste maatregel. Het rijksvaccinatieprogramma (RVP) heeft het aantal kinderziekten sterk verminderd en hiermee ook het overlijden van kinderen door Mazelen, Bof, Rodehond, Kinkhoest, Polio, Difterie en Tetanus.

Landelijk wordt jaarlijks 95% van de kinderen gevaccineerd.
Een uitzondering is het zogenaamde “biblebelt-gebied”, dit schuin van oost naar west over Nederland. Vanuit geloofsovertuiging laat een deel van de inwoners hun kinderen niet vaccineren.

1. Handen wassen blijft de belangrijkste hygiënemaatregel
Hygiëne is een van de belangrijkste pijlers van de volksgezondheid. Halverwege de 19e eeuw werden riolering en schoon drinkwater geïntroduceerd. Deze hebben een belangrijk effect gehad op het voorkómen van infectieziekten. Op de juiste manier en met de juiste middelen je handen wassen blijft tot op de dag van vandaag de meest effectieve preventiemaatregel om de verspreiding van infectieziekten te voorkomen. Om het volgen van handhygiëne te verhogen heeft de WHO de toolkit “de 5 momenten van handhygiëne” voor de zorg ontwikkeld. Daarnaast zijn beschermende kleding en het schoonmaken van de omgeving belangrijk. Bij ieder micro-organisme horen specifieke maatregelen.

2. Rijksvaccinatieprogramma uitbreiding
De GGD regio ZHZ ligt grotendeels in de biblebelt-regio. Dit is een gebied waarin de vaccinatiegraad in meerdere gemeenten en woonkernen lager ligt dan het landelijke gemiddelde van 90-95%. In deze gebieden kunnen de infectieziekten Bof, Mazelen, rodehond, Polio en Kinkhoest (onder zeer jonge kinderen) zich makkelijker verspreiden. Dit kan leiden tot een uitbraak.
De situatie is altijd aanwezig geweest. Hier is de vaccinatiegraad per gemeente te vinden. Tijdens de contacten op het consultatiebureau wordt extra aandacht besteed aan de beslissing van ouders om hun kinderen te laten vaccineren.  
Sinds 2006 is het RVP uitgebreid met de volgende vaccinaties tegen pneumococcen bacterie, Humaan Papilloma Virus (HPV), Haemophilus influenzae bacterie (Hib) en het Hepatitis-B virus.

Bronnen

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn