Interventies Infectieziekten algemeen

Om de verspreiding van infectieziekten te beperken zijn een aantal maatregelen belangrijk. Naast vaccineren geldt voor veel infectieziekten dat hygiënemaatregelen erg belangrijk zijn.

Hygiënemaatregelen
Hygiëne is een van de belangrijkste pijlers van de volksgezondheid. Halverwege de 19e eeuw werden riolering en schoon drinkwater geïntroduceerd. Deze hebben een belangrijk effect gehad op het voorkómen van infectieziekten. Op de juiste manier en met de juiste middelen je handen wassen blijft tot op de dag van vandaag een effectieve preventiemaatregel om de verspreiding van infectieziekten te voorkomen. Daarnaast zijn beschermende kleding en het schoonmaken van de omgeving belangrijk. Bij ieder micro-organisme horen specifieke maatregelen.

Vaccineren: Rijksvaccinatieprogramma
Via de jeugdgezondheidszorg wordt aan alle kinderen in Nederland het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) aangeboden. Dit heeft het aantal kinderziekten verminderd en hiermee ook het overlijden van kinderen aan bijvoorbeeld mazelen, rodehond, kinkhoest, polio, difterie en tetanus.

Landelijk wordt gemiddeld jaarlijks 95% van de kinderen gevaccineerd. Een uitzondering is het zogenaamde “Biblebelt-gebied”. Dit ligt schuin van oost naar west over Nederland [1].
De regio Zuid-Holland Zuid omvat ook van oudsher een aantal gemeenten met een lage vaccinatiegraad. De vaccinatiegraad per gemeente over de jaren heen is terug te vinden in de databank van de Dienst Gezondheid & Jeugd. Het aantal vaccinaties wordt bijgehouden door Rivas, Careyn en de Dienst Gezondheid & Jeugd.

Naast specifieke geloofsovertuiging (waaronder de bevindelijk gereformeerde) zijn er ook andere redenen voor ouders om hun kinderen niet te vaccineren. Zo zijn er zogenoemde 'kritische prikkers'-argumenten: dit houdt in dat er o.a. vertrouwen is op eigen kracht, nut is van doormaken van een infectie en angst voor bijwerkingen van vaccin. Ook kan er sprake zijn van een antroposofische levenshouding.

Vaccineren van risicogroepen
Naast het RVP worden bepaalde risicogroepen geadviseerd zich te vaccineren door de DG&J. Dit zijn bijvoorbeeld contacten van patiënten met een infectie waarvoor een vaccin bestaat (bijvoorbeeld hepatitis A en B), zwangeren (kinkhoestvaccinatie) en mensen die gebeten zijn door een dier (bijvoorbeeld voor tetanus en rabiës). Afhankelijk van de reisbestemming lopen reizigers soms extra risico op bepaalde infectieziekten. Zij kunnen voor voorlichting terecht bij een reizigerspoli en soms bij hun eigen huisarts.
Overige preventieve maatregelen
Daarnaast zijn er andere preventieve maatregelen mogelijk, afhankelijk van de infectieziekte. Zo kunnen antibiotica worden voorgeschreven bij contacten van patiënten met een hersenvliesontsteking. Ook adviezen op het gebied van bedekkende kleding en het gebruik van DEET om te voorkomen dat men gestoken wordt door een mug of een teek behoort tot deze preventieve maatregelen. 

Bron:
[1] RIVM Nederland_Verslagjaar_2016
 

 

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn