Omvang Infectieziekten algemeen

Luchtweginfecties, maag-darminfecties en Influenza zijn ziektes uit de top tien van meest voorkomende ziekten in Nederland. In Nederland zijn zorginfecties verantwoordelijk voor 10% van de totale sterfte. Door het rijksvaccinatieprogramma komen kinderziekten, zoals Mazelen, Rodehond en Polio steeds minder vaak voor.

Infectieziekten zijn van alle tijden
Door het rijksvaccinatieprogramma (RVP) komen kinderziekten, zoals Mazelen, Rodehond en Polio steeds minder vaak voor. Het RIVM stelt dat in 2007 infecties van de bovenste luchtwegen (zoals verkoudheid) de meest voorkomende aandoening waren. Infecties van de bovenste en onderste luchtwegen en maag-darminfecties zorgden in 2007 voor bijna 50% van alle nieuwe ziektegevallen in Nederland.

Zorginfecties
Op basis van gegevens over alle klinische opnamen in ziekenhuizen in 2011-2012 liepen ongeveer 75.000 patiënten een zorginfectie op. Dit is vergelijkbaar met andere Europese landen. De meest voorkomende zorginfecties zijn: 

Een deel van deze infecties worden veroorzaakt door een multiresistente bacterie.

In verpleeghuizen worden bij gemiddeld 4% van de bewoners zorginfecties geconstateerd in de periode van 2009-2012 (prevalentie uit Prezies data). De zorginfecties die werden geregistreerd, zijn:

  • urineweginfecties;
  • lage luchtweginfecties;
  • maagdarminfecties;
  • bloedvergiftiging;
  • oogontstekingen (conjunctivitis).

Infectieziekten als doodsoorzaak
In 2010 overleden 2.104 personen (1.010 mannen en 1.094 vrouwen) met een infectieziekte of parasitaire ziekte (geen onderste luchtweginfectie). Dit veroorzaakt 1,5% van alle sterfgevallen in Nederland in 2010.

Longontsteking (pneumonie) en acute bronchitis zijn verantwoordelijk voor bijna 6.000 sterfgevallen in 2010. Wanneer de sterfgevallen met longontsteking als 2e doodsoorzaak meegeteld worden, geldt dat 10% van totale sterfte in Nederland is gerelateerd aan longontstekingen.

Bronnen

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn