Definitie Lichamelijke beperkingen

Moeilijkheden met het dagelijks functioneren kunnen mensen behoorlijk beperken. Hoe je met deze beperkingen omgaat, bepaalt een groot deel van je welbevinden. Hoe langer beperkingen kunnen worden voorkomen of verergering van beperkingen kan worden uitgesteld, des te langer zijn mensen in staat hun onafhankelijkheid te behouden.

Lichamelijk functioneren betreft uitvoeren van lichamelijke en dagelijkse activiteiten
Lichamelijk functioneren betreft het uitvoeren van lichamelijke en dagelijkse routine-activiteiten, zoals lopen, eten, aan- en uitkleden en boodschappentassen dragen. Moeilijkheden hiermee duiden we aan met 'beperkingen'. Deze kunnen te maken hebben met horen (het niet kunnen volgen van gesprekken), zien (het niet kunnen lezen van de krant of het niet herkennen van gezichten) en mobiliteit (tillen, dragen, bukken en lopen). Ook beperkingen in activiteiten van het dagelijkse leven (ADL; in en uit stoel komen, in en uit bed komen, trap op en af) horen hier bij.

Beperkingen scheef verdeeld over de bevolking
Vrouwen hebben vaker beperkingen in activiteiten die te maken hebben met mobiliteit en zien dan mannen. Mannen hebben juist vaker beperkingen in activiteiten die te maken hebben met horen. Verder geldt: hoe ouder, hoe meer kans op beperkingen. Daarnaast hebben verweduwden en gescheiden personen vaker beperkingen dan gehuwden.

Beperkingen vooral door aandoeningen van het bewegingsapparaat
Naast ongevallen en 'veroudering', zijn ziekten en (aangeboren) aandoeningen de belangrijkste oorzaken van beperkingen in activiteiten. Het grootste deel van de ADL- en mobiliteitsbeperkingen in de bevolking is het gevolg van artrose of chronische gewrichtsontsteking en rugaandoeningen.

Bronnen

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn