Interventies Mantelzorg

MEE organiseert in Zuid-Holland Zuid de ondersteuning aan mantelzorgers. De ondersteuning is gericht op de kwaliteit van leven van de mantelzorger. Daarmee kan de zorgvrager zo lang mogelijk thuis blijven.

Wat wordt in Zuid-Holland Zuid gedaan om mantelzorgers te ondersteunen?
De 17 gemeenten in de regio hebben MEE de opdracht gegeven advies en ondersteuning te organiseren voor alle mantelzorgers in Zuid-Holland Zuid. De activiteiten van MEE zijn zeer divers, denk aan:

 • taakverlichting/-ruil: (ongewenst) werk uit handen nemen;
 • veelal administratiewerk;
 • informatie, advies en ondersteuning op maat;
 • praktische hulp;
 • sociale steun;
 • materiële steun;
 • de zorg overnemen (respijtzorg);
 • medezeggenschap.

Niet elke mantelzorger heeft behoefte aan ondersteuning, vraagt deze of zal deze accepteren. Het is bekend dat vaak de meest belaste mantelzorgers het moeilijkst steun accepteren of zorg kunnen loslaten. Het is noodzaak niet alleen in te gaan op duidelijk gestelde vragen, maar ook aandacht te hebben voor een proces van bewustwording rond mantelzorg. Het is belangrijk dat de mantelzorger zich meer bewust is van zijn of haar rol en het belang daarvan. Maar ook bewustwording en aandacht voor de mantelzorg bij zorgprofessionals is van belang. MEE zet hier sterk op in. Het project ‘Samen verder op weg’ in Twente is een voorbeeld van hoe de samenwerking tussen formele en informele zorg verbeterd kan worden.

Mantelzorg is vanzelfsprekend. Hierdoor vragen mantelzorgers niet snel om hulp. Mantelzorgers herkennen zichzelf vaak niet als mantelzorger en professionals kunnen hen daarom moeilijk vinden en ondersteunen. Wanneer mantelzorgers wel om hulp vragen worden ze door professionals (vanuit de kantelinggedachte) steeds meer aangesproken op wat zij zelf nog kunnen (hun eigen kracht). De grote nadruk op de eigen kracht bij mantelzorger kan averechts werken. Als de mantelzorgers te veel op hun eigen kracht worden aangesproken en niet genoeg worden ondersteunt, raken ze overbelast.

In Dordrecht geven mantelzorgers aan dat zij slecht en laat geïnformeerd worden door professionals. Er is geen (goed) overzicht van het huidige ondersteuningsaanbod voor mantelzorgers.

Wat doet MEE om mantelzorgers te ondersteunen?
Mantelzorgers kunnen bij MEE terecht voor ondersteuning, informatie, bemiddeling en advies over het zorgen voor een naaste. De ondersteuning vindt plaats door middel van gesprekken (individueel of in een groep) waarin MEE samen met de mantelzorger zoekt naar mogelijkheden om de balans te hervinden en vast te houden. Een voorbeeld van een groepsinterventie is de cursus ‘Zorg de Baas’.

Als een mantelzorger meer ondersteuning nodig heeft, zoekt MEE samen met de mantelzorger naar bijvoorbeeld een vrijwilliger of logeer- of vakantiemogelijkheid. Naast praktische ondersteuning biedt MEE ook steun op emotioneel gebied. De ondersteuning is erop gericht om de kwaliteit van het leven van de mantelzorgers (en de zorgvragers) te vergroten. De groepsgewijze ondersteuning is gericht op lotgenotencontact, zodat ervaringen onderling gedeeld kunnen worden.

MEE geeft daarnaast voorlichting en informatie over mantelzorg aan intermediairen en organiseert activiteiten in de regio voor de dag van de Mantelzorger (10 november).

Bronnen

Laatst herzien: 10-10-2016

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn