Beleid COPD en Astma

De behandeling van COPD is gericht op het voorkomen en verminderen van klachten. De behandeling van astma is ook gericht op vermindering van klachten.

Behandeling COPD gericht op voorkomen en verminderen klachten
De behandeling van COPD-patiënten is voornamelijk gericht op het voorkomen van perioden met klachten en het verminderen van de ernst van de klachten. Herstel van de normale longfunctie is niet mogelijk.
Afhankelijk van de ernst van de klachten moet een COPD-patiënt medicijnen gebruiken. De belangrijkste medicijnen zijn luchtwegverwijders en ontstekingsremmers. Bij ernstige COPD kan zuurstoftherapie worden gegeven. Hierdoor wordt de levensduur van de patiënt verlengd.

Voorlichting aan de patiënt staat centraal
Preventie van COPD bestaat vooral uit secundaire en tertiaire preventie. Secundaire preventie bestaat uit vroegopsporing van COPD. Tertiaire, ofwel zorggerelateerde preventie omvat voorlichting en het aanbieden van ondersteuning gericht op het voorkomen van verergering van klachten van patiënten met COPD. Primaire preventie, gericht op het voorkómen van COPD, is in feite rookpreventie en bestaat uit het ontmoedigen van het beginnen met roken.

Patiënten vinden de overgang van ziekenhuis naar thuis vaak lastig omdat zij vragen hebben over medicatie, zich onzeker voelen en/of angstig zijn voor een nieuwe toename van benauwdheid.In het Albert Schweitzer ziekenhuis wordt vanaf 2013 een multidisciplinair voorlichtingsprogramma aangeboden aan patiënten en hun naasten, zodat zij beter geïnformeerd met ontslag uit het ziekenhuis gaan.

Nazorgproject Reload voor mensen met ernstig COPD
Vanuit het Albert Schweitzer Ziekenhuis is het nazorgproject Reload (Regionale Long Afspraken Drechtsteden) actief.  Reload is een samenwerkingsverband tussen het Albert Schweitzer ziekenhuis en de thuiszorginstellingen Aafje, Rivas Zorggroep en Internos. Binnen Reload worden patiënten sinds 1 juli 2010begeleid in de thuissituatie die ernstig tot zeer ernstig COPD (GOLD-klasse 3 en 4) hebben met een zware ziektelast (en patiënten met longkanker en overige longziekten die starten met zuurstof thuis).

Behandeling astma o.a. gericht op zo min mogelijk klachten
De behandeling van astma is gericht op zo min mogelijk klachten, een comfortabele nachtrust en normale dagelijkse activiteiten. De behandeling kan bestaan uit:

 • vermijden van roken door de patiënt of door andere in omgeving vermijden. De preventie van astma(klachten) wordt voornamelijk gedaan via rookontmoedigingsbeleid;
 • saneren bij allergie voor huisstofmijt of andere binnenshuis voorkomende allergenen en afraden van het houden van huisdieren als de patiënt een allergie heeft (meer informatie over binnenmilieu);
 • volledig uitvoeren ven vaccinatieprogramma’s op de kinderleeftijd en vaccinatie van astmapatiënten tegen influenza
 • fysiotherapie van de borstkas;
 • behandeling door middel van medicatie.

Bronnen

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn