Definitie COPD en Astma

COPD en astma vallen onder ziekten aan de ademhalingswegen. COPD is een chronische vernauwing van de luchtwegen en/of een aantasting van het elastisch longweefsel. Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen die samengaat met een vernauwing en een verhoogde prikkelbaarheid van de luchtwegen.

Wat is COPD?
COPD is een chronische vernauwing van de luchtwegen en/of een aantasting van het elastisch longweefsel. COPD omvat:

 • chronische bronchitis: een chronische onsteking van het slijmvlies door langdurige blootstelling aan bepaalde prikkelende stoffen;
 • chronische vernauwing van de kleine luchtwegen;
 • emfyseem: verlies of aantasting van elastisch longweefsel.

COPD ontstaat onder andere door een vernauwing in de luchtwegen. Deze vernauwing ontstaat door regelmatige of chronische ontstekingsreacties in de luchtwegen en het longweefsel na inademing van schadelijke deeltjes, zoals rook. De luchtwegvernauwing is permanent aanwezig en grotendeels onomkeerbaar.

De belangrijke klachten bij COPD zijn:

 • chronisch hoesten;
 • opgeven van slijm;
 • (chronische) kortademigheid.

In de beginfase is er meestal sprake van een toename van slijmvorming en hoesten. In de loop van de tijd neemt de luchtwegvernauwing toe en kan de structuur van de longen beschadigd raken. Uiteindelijk kan het zuurstoftransport beperkt worden. Bij ernstige COPD kan de longfunctie met meer dan de helft afnemen. COPD-patiënten hebben naast klachten vaak bijkomende complicaties, zoals bacteriële en/of virale luchtweginfecties.

COPD ontstaat meestal na jarenlang roken
De belangrijkste risicofactor voor COPD is roken. Hoe meer en hoe langer men heeft gerookt, des te groter de kans op COPD. Ook meeroken (het inademen van andermans rook) is een risicofactor voor het ontstaan van COPD. Het is waarschijnlijk dat ook erfelijke aanleg een rol speelt bij het ontstaan van COPD, omdat niet iedereen die rookt COPD krijgt. Daarnaast is luchtverontreiniging een risicofactor voor het ontstaan van COPD.

Wat is astma?
Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen die samengaat met een vernauwing en een verhoogde prikkelbaarheid van de luchtwegen. De belangrijkste klachten van astma zijn kortademigheid, benauwdheid, piepend ademhalen en hoesten. De klachten treden op in aanvallen en kunnen van korte of lange duur zijn. De aanvallen en perioden met klachten worden afgewisseld met klachtenvrije perioden. De aanvallen van kortademigheid en hoesten zijn het gevolg van een allergische reactie of niet specifieke hyperreactiviteit. Erfelijke eigenschappen, allergische en niet-allergische prikkels zijn de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van astma. Deze prikkels zijn bijvoorbeeld stuifmeel, huisstofmijt, schimmelsporen, tabaksrook, chloordamp en luchtverontreiniging in binnen- en buitenmilieu.

Astma bij kinderen meest voorkomende chronische ziekte
Astma ontstaat vaak al in de eerste levensjaren en is bij kinderen de meest voorkomende chronische ziekte. Astma bij kinderen is voornamelijk een allergische reactie: 80% van de kinderen met astma is allergisch. Volwassen astmapatiënten zijn in overgrote meerderheid mensen die als kind ook al astma hadden.

Bronnen

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn