Omvang Dementie

In de regio Zuid-Holland Zuid (ZHZ) hebben bijna 8.000 mensen dementie. Door de vergrijzing wordt een explosieve stijging van het aantal mensen met dementie verwacht.

Hoeveel mensen hebben dementie?
In Nederland hebben bijna 256.000 mensen dementie in 2013. Van deze mensen is 5% jonger dan 65 jaar. Volgens cijfers van Alzheimer Nederland (2013) hebben bijna 8.000 mensen dementie in de regio Zuid-Holland Zuid (ZHZ).

Dementie is doodsoorzaak nummer 4 in Nederland. Jaarlijks overlijden ongeveer 4,4 mensen per 10.000 inwoners aan dementie en dat geld ook voor de regio ZHZ.

Forse stijging verwacht van het aantal mensen met dementie
Het aantal mensen met dementie in Nederland zal volgens Alzheimer Nederland als gevolg van de vergrijzing in de toekomst flink stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. Het aantal mensen met dementie zal van 2013 tot 2040 dus meer dan verdubbelen, ook in de regio ZHZ.

De stijging wordt naast de vergrijzing ook voor een deel veroorzaakt door een toename van vroegtijdige diagnostiek doordat hulpverleners en mantelzorgers de symptomen eerder herkennen.

Grafiek 1. Prognose aantal mensen met dementie in de regio ZHZ (Bron: Bewerking van Prognose dementie, 2013 Alzheimer-Nederland).

grafiek1Omvang-dementie

Bronnen

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn