Definitie Depressie

Depressie is een stemmingsstoornis. De belangrijkste kenmerken zijn continue neerslachtigheid en een groot verlies aan interesse in bijna alle dagelijkse bezigheden. Een depressie is veel meer dan een ‘dip’ en heeft grote gevolgen voor degenen die er aan lijden.

Depressie is geen dip
De belangrijkste symptomen van depressie zijn een aanhoudende neerslachtige stemming en een ernstig verlies aan interesse in bijna alle dagelijkse activiteiten. Depressie moet niet worden verward met de 'gewone' neerslachtigheid die iedereen wel eens heeft. De neerslachtigheid bij depressie is heviger en klaart na een paar dagen niet vanzelf op. Overige symptomen zijn eet- en gewichtproblemen, slaapproblemen, vermoeidheid en verlies aan energie, concentratieproblemen en gedachten aan de dood. Depressie kan gediagnosticeerd worden als een depressieve stoornis of als dysthymie. Een depressieve stoornis kan van korte duur zijn (enkele weken tot maanden) maar ook chronisch van aard zijn. Dysthymie is een mildere vorm van een chronische depressie, met een minimale duur van twee jaar.

Depressieve stoornis heeft wisselend en grillig beloop en duur varieert
Een depressieve stoornis heeft een wisselend en grillig beloop.

  • Een periode waarin iemand voldoet aan de criteria voor de depressieve stoornis wordt wel een 'depressieve episode' genoemd. Zo'n episode duurt, ook zonder behandeling, gemiddeld zes tot acht maanden;
  • De duur varieert: de helft van de episodes is korter dan drie maanden, terwijl een kwart langer duurt dan twee jaar;
  • De kans op terugval is groot: bij 30-40% van de mensen met depressie keert de stoornis binnen twee jaar terug.

Mensen met depressie vaak ernstig beperkt in sociaal en maatschappelijk functioneren
Mensen met depressie zijn vaak ernstig beperkt in hun sociaal en maatschappelijk functioneren. Met name de vitaliteit en het sociaal functioneren zijn ernstig aangetast.
Mensen die al een jaar diagnosevrij zijn, geven nog steeds aan dat de kwaliteit van leven en hun functioneren minder is dan van mensen die nooit een depressie gehad hebben. Waarschijnlijk is dit niet het gevolg van de depressie in het verleden, maar hebben deze mensen een relatief labiele gesteldheid. Deze gesteldheid heeft zich vroeger in episoden van depressie geuit en heeft uiteindelijk een verminderde kwaliteit van leven tot gevolg.

Depressie verdubbelt kans op vroegtijdig overlijden
Het overlijden van mensen met een depressie in combinatie met een ernstige lichamelijke aandoening is door het CBS niet meegenomen in de sterftecijfers voor depressie. Onbedoeld ontstaat zo het beeld dat depressie vrijwel geen invloed heeft op de sterftekans. Dat beeld is onjuist. Mensen met een lichamelijke aandoening én een depressie lopen namelijk twee maal zoveel kans om binnen een bepaalde periode te overlijden dan anderen met alleen een lichamelijke aandoening. Er zijn diverse verklaringen voor deze verhoogde sterftekans als gevolg van depressie. Zo is bekend dat depressie gepaard gaat met een ongezonde leefstijl (meer roken en alcoholgebruik, ongezonder voedingspatroon) en dat het de kans vergroot op het ontstaan van diverse lichamelijke aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht. Daarnaast gaat depressie gepaard met veel biologische ontregeling die ook ongunstige effecten heeft voor de lichamelijke gezondheid, en ook daarmee kan bijdragen aan een verhoogde sterftekans als gevolg van depressie.

Lage sociaaleconomische status (ses) is een risicofactor
Mensen met een laag inkomen hebben vaker een depressie dan mensen met een hoog inkomen. Werklozen hebben vaker last van een depressie dan werkende mensen, studenten, huismannen en -vrouwen en gepensioneerden. Deze verschillen gelden zowel voor mannen als voor vrouwen. Bij mannen is de hoge prevalentie van depressie onder huismannen opvallend (24,5%). Ook verschilt de omvang van depressie tussen laag- en hoogopgeleiden in Nederland: mensen met een lage opleiding hebben een grotere kans om depressief te zijn.

Bronnen

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn