Interventies depressie

Er zijn twee interventies met sterke aanwijzingen voor effectiviteit in het verminderen van depressieve klachten.

In de put, uit de put
Een interventie die sterke aanwijzingen heeft voor effectiviteit is de cursus In de put, uit de put. Het doel van de interventie is het verminderen en/of het voorkomen van verergering van klachten bij volwassenen, die last hebben van depressiviteit. Deze cursus is op gedragstherapeutische basis, bestaande uit 12 bijeenkomsten van twee uur en één terugkombijeenkomst. In deze groepscursus komen aan bod psycho-educatie, probleemoplossende vaardigheden, ontspanningsoefeningen, plezierige activiteiten, denkpatronen herkennen en doorbreken, sociale vaardigheden en het maken van een toekomstplan.

Kleur je leven
Een andere interventie met sterke aanwijzingen voor effectiviteit is ‘Kleur je Leven’. ‘Kleur je Leven’ is een internetcursus voor (oudere) volwassenen om zelfstandig depressieve klachten aan te pakken. ‘Kleur je Leven’ is ontwikkeld door het Trimbos-instituut en gebaseerd op de cognitief gedragstherapeutische therapie. De ernst van de depressieve klachten wordt vastgesteld met de CES-D, een korte gevalideerde zelfbeoordelingslijst. Deze vragenlijst maakt onderdeel uit van de online aanmeldprocedure, op basis waarvan een professional de geschiktheid van de cursus voor de potentiële cursist bepaalt. De cursus bestaat uit acht lessen en één opfrisles na 12 weken. De lessen kunnen zelfstandig via het internet worden gevolgd en bevatten schriftelijke en gesproken informatie, korte films van drie voorbeeldcursisten, animaties en opdrachten. Tijdens de cursus leert de cursist meer over wat depressieve klachten zijn en wat hij zelf kan doen om de klachten te verminderen.

Programma ‘Mentale Weerbaarheid’ van de dienst Gezondheid & Jeugd
De Dienst Gezondheid & Jeugd werkt aan de mentale fitheid en het voorkomen van depressie. Zij doet dit door de regie te voeren over het regionale programma ‘Mentale Weerbaarheid’.
Dit programma richt zich op een betere samenwerking tussen alle regionale partijen die zich bezighouden met mentale fitheid of depressie. Veel van de activiteiten worden uitgevoerd door regionale instellingen en welzijnsorganisaties. Met het programma wil de Dienst de mentale fitheid van inwoners in de regio versterken door het aanleren van vaardigheden die de zelfredzaamheid en controle van mensen vergroten. Het accent ligt op de doelgroepen kinderen en jongeren, ouderen en kwetsbare volwassenen.

Bronnen

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn