Definitie Diabetes

Diabetes mellitus, ofwel suikerziekte, is een chronische stofwisselingsziekte die gepaard gaat met een te hoog glucosegehalte in het bloed. De twee meest voorkomende vormen van diabetes mellitus zijn type 1 en type 2 diabetes.

Wat is diabetes mellitus?
Diabetes mellitus, ofwel suikerziekte, is een chronische stofwisselingsziekte die gepaard gaat met een te hoog glucosegehalte in het bloed. Bij diabetes mellitus is het lichaam niet meer in staat om glucose goed te verwerken. Dat komt omdat er te weinig of geen insuline wordt aangemaakt of omdat het lichaam ongevoelig is geworden voor de insuline. Insuline is nodig voor het transport van glucose uit het bloed naar de lichaamsweefsels. Bij geen of onvoldoende insuline heeft het lichaam moeite om de glucose uit het bloed te krijgen en stijgen de bloedglucosewaarden.  De twee meest voorkomende vormen van diabetes mellitus zijn type 1 en type 2 diabetes. Daarnaast is er zwangerschapsdiabetes.

Type 1 diabetes
Type 1 diabetes mellitus ontstaat door afbraak en verlies van insulineproducerende cellen (bèta-cellen) waardoor een tekort van het hormoon insuline ontstaat. Type 1 diabetes ontstaat het vaakst bij kinderen tussen 5 jaar en de puberteit. De meeste mensen met type 1 diabetes krijgen te maken met complicaties zoals hart- en vaatziekten. Ze hebben ook een hoger risico op overlijden dan mensen zonder diabetes. Mensen met type 1 diabetes moeten dagelijks insuline spuiten.

Type 2 diabetes
Type 2 diabetes mellitus ontstaat als gevolg van verminderde afscheiding van insuline en/of verminderde gevoeligheid voor insuline door weefsels. Hierdoor ontstaat op den duur een te hoog glucosegehalte in het bloed. Type 2 diabetes ontstaat geleidelijker dan type 1 diabetes en de eerste klachten zijn vaak vaag. Type 2 diabetes wordt daardoor vaak pas na jaren herkend. De eerste klachten zijn veel drinken en eten, vaak plassen, vermoeidheid en duizeligheid. Bij patiënten met type 2 diabetes en overgewicht is het soms mogelijk om door middel van gewichtsverlies een verbetering te bewerkstelligen. Als afvallen niet lukt of het bloedglucosegehalte onvoldoende daalt, wordt de behandeling uitgebreid met medicatie. Bij een deel van de patiënten is uiteindelijk ook behandeling met insuline nodig om het bloedglucosegehalte voldoende te laten dalen. Preventie van type 2 diabetes richt zich vooral op leefstijlfactoren. Ook mensen met type 2 diabetes hebben een hogere kans op overlijden dan mensen zonder diabetes.

Zwangerschapsdiabetes
Tijdens de zwangerschap wordt door invloed van zwangerschapshormonen de gevoeligheid voor insuline minder. Normaal gesproken wordt deze verminderde gevoeligheid gecompenseerd door een hogere productie van insuline door de bèta-cellen. Als deze compensatie onvoldoende is, gaat het bloedglucosegehalte omhoog en is sprake van zwangerschapsdiabetes. Zwangerschapsdiabetes kan leiden tot een verhoogd risico op het krijgen van een zware baby en complicaties rondom de bevalling. De behandeling van zwangerschapsdiabetes bestaat uit leefstijladviezen of medicatie zoals insuline. Meestal daalt het bloedglucosegehalte van de moeder snel na de bevalling. Vrouwen met zwangerschapsdiabetes hebben een hoger risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes.

Gevolgen van diabetes mellitus
Mensen met diabetes mellitus krijgen na een aantal jaren te maken met complicaties van de grote bloedvaten, zoals hart- en vaatziekten, of complicaties aan de kleine bloedvaten. Vaak treden complicaties aan de kleine bloedvaten van de ogen (diabetische retinopathie, blindheid), nieren en zenuwen op. Mensen met diabetes ervaren hun kwaliteit van leven als slechter dan mensen zonder chronische aandoening.

Bronnen

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn