Omvang Diabetes

De regio Zuid-Holland Zuid (ZHZ) telt ongeveer 25.000 diabetespatiënten. Diabetes mellitus komt vaker voor onder ouderen (65+) en laagopgeleiden in de regio ZHZ. Diabetes type 2 komt vaker voor dan diabetes type 1.

25.000 diabetespatiënten in de regio Zuid Holland Zuid (ZHZ)
Gemiddeld zijn er in Nederland 50 diabetespatiënten per 1.000 inwoners In de regio Zuid-Holland Zuid (ZHZ) komt dit neer op ongeveer 25.000 mensen met diabetes mellitus. Op basis van registratiegegevens uit de huisartsenpraktijk blijkt dat ongeveer 90% van de diabetespatiënten in Nederland type 2 diabetes heeft. Alle overige diabetespatiënten hebben type 1 diabetes. Het aantal kinderen en adolescenten met type 2 diabetes neemt toe als gevolg van (ernstig) overgewicht.
 
Aantal sterfgevallen aan diabetes mellitus minder dan in Nederland
In de periode 2009-2012 is het aantal sterfgevallen aan diabetes mellitus 1,2 per 10.000 inwoners in de regio Zuid-Holland Zuid. Dit is minder dan het gemiddelde in Nederland (1,5 per 10.000 inwoners).

Diabetes mellitus komt vaker voor onder ouderen en laagopgeleiden
Aan inwoners van de regio ZHZ is in 2012 gevraagd of zij suikerziekte (diabetes) hebben. Van de volwassen bevolking geeft 7% aan diabetes te hebben. Onder ouderen (65+) geven meer mensen aan diabetes te hebben (16%) dan onder 19- tot en met 64-jarigen (4%). Ook meer laagopgeleiden geven aan diabetes te hebben dan midden- of hoogopgeleiden.

 Grafiek 1. Aantal volwassenen (19+) die aangeven suikerziekte (diabetes) te hebben naar opleiding (Bron: Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen, 2012). volw.diabetes

De gemeente Molenwaard heeft minste diabetespatiënten
In de regio ZHZ zijn geen verschillen tussen subregio’s in het aantal volwassenen dat aangeeft suikerziekte (diabetes) te hebben. In de gemeente Molenwaard geven in 2012 minder volwassenen aan suikerziekte te hebben (4%) dan in de rest van de regio ZHZ. Het aantal diabetespatiënten zal in de toekomst verder toenemen.

Bronnen

Voetnoot

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn