Definitie Hart- en vaatziekten

Onder hart- en vaatziekten verstaan we coronaire hartziekten en cerebrovasculaire aandoeningen (CVA), ook wel beroertes genoemd.

Welke ziekten vallen onder hart-en vaatziekten?
Hart- en vaatziekten is een verzamelnaam voor een groot aantal aandoeningen die betrekking hebben op hart en bloedvaten. Coronaire hartziekten zijn de meest voorkomende, gevolgd door cerebrovasculaire aandoeningen (CVA), ook wel beroertes genoemd. Zij vormen samen meer dan de helft van het totaal aantal hart- en vaatziekten. Onder de groep ‘overige hartziekten’ vallen ziekten als hartfalen, perifeer vaatlijden en atherosclerose, maar ook aangeboren hartafwijkingen, reumatische hartziekten en infectieuze hartziekten.

Coronaire hartziekten
Coronaire hartziekten zijn aandoeningen die het gevolg zijn van aderverkalking. Aderverkalking kan tot vernauwing of een blokkade in het bloedvat leiden waardoor zuurstoftekort in de hartspier ontstaat. Coronaire hartziekten worden onderverdeeld in:

 • acuut (hartinfarct): ontstaat wanneer een kransslagader plotseling wordt afgesloten, bijvoorbeeld door een bloedstolsel. De afsluiting van de kransslagader gaat gepaard met plotselinge, hevige en lang aanhoudende pijn in de borststreek;
 • chronisch (angina pectoris): wordt veroorzaakt door een tijdelijk tekort in de bloedtoevoer van het hart. Dit komt vrijwel altijd door één (of meer) vernauwing(en) in één van de kransslagaders, waardoor een deel van de hartspier te weinig zuurstof krijgt. Angina pectoris geeft een typische beklemmende, drukkende pijn achter het borstbeen.

Andere uitingen van coronaire hartziekten zijn verminderde hartfunctie (hartfalen) en ritmestoornissen.

Cerebrovasculaire aandoeningen (CVA)
Cerebrovasculaire aandoeningen (CVA) worden ook wel beroertes genoemd. Bij CVA is er een stoornis in de bloedvoorziening van de hersenen.  De meest voorkomende oorzaken van een CVA zijn:

 • herseninfarct: gevolg van een afsluiting van een slagader die een deel van de hersenen van bloed voorziet. Ongeveer 75% van de CVA heeft een herseninfarct als oorzaak;
 • hersenbloeding: gevolg van een gescheurd bloedvat in of rond de hersenen. Ongeveer 15% van de CVA heeft een hersenbloeding als oorzaak;
 • subarachnoïdale bloeding: bloeding in de ruimte tussen de hersenvliezen. Oorzaak van ongeveer 5% van de CVA.

De signalen bij een CVA zijn in het algemeen nog te onbekend, waardoor mensen vaak te laat alarm slaan en medische hulp inroepen.

Overige hartziekten
Onder de groep ‘overige hartziekten’ vallen onder andere hartfalen. Hartfalen is een klinisch syndroom dat bestaat uit een combinatie van klachten en verschijnselen die direct of indirect het gevolg zijn van het tekortschieten van de pompfunctie van het hart: het hart kan het bloed niet meer zodanig rondpompen dat het lichaam van voldoende bloed wordt voorzien.

Risico op hart- en vaatziekten
Het risico op hart- en vaatziekten wordt door meerdere factoren bepaald die onderling samenhangen. Om het risico op het ontstaan van een hart- en vaatziekte te bepalen, kijkt een arts naar het totale risicoprofiel. Een risicoprofiel is een overzicht van de relevante risicofactoren (zie tabel 1).

Tabel 1. Risicofactoren voor het optreden van hart- en vaatziekten (Bron: Nationaal Kompas)

Gezondheidstoestanden  
Ziekten Diabetes mellitus
  Reumatoïde artritis
Persoonsgebonden factoren  
Leeftijd Hogere leeftijd
Geslacht Hoger risico voor mannen
Familieanamnese Vader, moeder, broer of zus die op jonge leeftijd (<65 jaar) een hart- en vaatziekte heeft (gehad)
Lipidenspectrum Verhoogd totaal cholesterol
  Verlaagd HDL-cholesterol
  Verhoogd LDL-cholesterol
  Verhoogd triglyceridengehalte
Bloeddruk Verhoogde bloeddruk
Overgewicht Hoge BMI
  Ongunstige vetverdeling
Leefstijlfactoren  
Voeding Ongunstig voedingspatroon
Roken  
Lichamelijke activiteit Weinig bewegen
Alcoholgebruik Hoge alcoholconsumptie


Bronnen

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn