Definitie Apotheek

De apotheek vormt een belangrijke voorziening in de eerstelijnszorg. De regio Zuid-Holland Zuid (ZHZ) telt 52 apotheken en 22 apotheekhoudende huisartsen. Vooral apotheekhoudende huisartsen nemen in aantal af. Alle inwoners kunnen binnen 15 autominuten een apotheek bereiken.

Een apotheek verstrekt medicijnen die door een arts zijn voorgeschreven en medicijnen die zonder voorschrift te verkrijgen zijn.

Een apotheek verstrekt medicatie op grond van de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening (WOG). Een apotheek verstrekt zowel niet-receptplichtige als receptplichtige geneesmiddelen.
Een apotheker kent:

 • de toepassing;
 • de wijze van gebruik van de middelen die verstrekt worden;
 • de bijwerkingen;
 • de mogelijke interactie met andere medicijnen.

De apotheker is dè deskundige voor de begeleiding van de patiënt bij een optimaal en veilig gebruik van geneesmiddelen. De apotheker heeft een belangrijke rol in het behouden van een zo optimaal mogelijke gezondheidstoestand van inwoners. Dit door het checken van het totale medicatie overzicht van inwoners en rekening te houden met bijwerkingen van medicatie en hierover de patiënt advies te geven.

Er zijn twee soorten apotheken. De ziekenhuisapotheek als onderdeel van de regionale ziekenhuizen en openbare, extramurale apotheken. Van deze laatste soort apotheek zijn verschillende verschijningsvormen:

 • de normale stads- of dorpsapotheek;
 • de dienstapotheek - een openbare apotheek die alleen tijdens de avond, nacht en in het weekend open is. Deze wordt georganiseerd op basis van samenwerking tussen de openbare en poliklinische apotheken;
 • de poliklinische apotheek - een apotheek die bij een ziekenhuis hoort, maar de geneesmiddelen aan niet-opgenomen patiënten aflevert (meestal aan patiënten die in het ziekenhuis opgenomen zijn geweest en worden ontslagen, of aan mensen die regelmatig in het ziekenhuis komen voor een behandeling, zoals bijvoorbeeld dialysepatiënten);
 • de internet-apotheek: een apotheek waar gebruikers online medicatie kunnen bestellen. Dit kan een reguliere openbare apotheek zijn met een website met bestelmogelijkheid of een apotheek die alleen online opereert en geen reguliere apotheek vestiging heeft waar mensen medicatie kunnen afhalen. De apotheken waar men alleen via internet terecht kan, bieden meestal geen oplossing voor de levering van medicatie in spoedsituaties (bijvoorbeeld in de avond, nacht en in het weekend).
 • Daarnaast zijn ook bij apotheekhoudende huisartsen geneesmiddelen te verkrijgen.

Daarnaast zijn ook bij apotheekhoudende huisartsen geneesmiddelen te verkrijgen.

 

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn