Beleid Huisartsenzorg

Voor behoud van generalistische, persoonsgerichte en continue zorg in de toekomst wordt deze zorg dichtbij huis voor alle mensen geboden vanuit lokale samenwerkingsverbanden van huisartsenpraktijken, die hun krachten bundelen in een regionaal netwerk.

Huisartsenzorg wil kernwaarden behouden ook in de toekomst
Huisartsengeneeskunde is generalistische, persoonsgerichte en continue zorg. Dit geldt zowel voor nu als in 2022. Om in 2022 deze kernwaarde in de praktijk te behouden hebben het NHG en het LHV 17 ambities opgesteld. Deze ambities zijn onderverdeeld in zeven thema's: aanbod, organisatie, huisarts en patiënt, continuïteit, samenwerking, preventie, kwaliteit en innovatie.

In 2022 kunnen patiënten van de huisartsenzorg het volgende aanbod verwachten: laagdrempelige generalistische medische zorg voor jong en oud dichtbij huis, die is afgestemd op de behoeften van allerlei groepen patiënten. Om tegemoet te komen aan de groeiende en veranderende zorgvraag wordt de generalistische medische zorg dicht bij huis voor alle mensen geboden vanuit lokale samenwerkingsverbanden van huisartsenpraktijken, die hun krachten bundelen in een regionaal netwerk.
De regio Zuid-Holland Zuid kent drie zorggroepen:

  • Zorggroep West-Alblasserwaard e.o.
  • Huisarts en zorg; regio Gorinchem e.o.
  • Zorggroep Hoeksche waard

Huisartsen werken samen met eerstelijns professionals
Op wijk- of dorpsniveau werkt het lokaal huisartsensamenwerkingsverband - op basis van gezamenlijk opgestelde richtlijnen en afspraken - samen met andere eerstelijns professionals. De huisarts heeft de medische eindverantwoordelijk voor de coördinatie en continuïteit van zorg. Zij bespreken met elkaar welke zorg het meest adequaat is en welke verantwoordelijkheid de patiënt daarbij zelf draagt. De consulten moeten afgestemd worden op de mogelijkheden van de patiënt. Kort, indien gewenst via ICT bij patiënten met eenduidige vragen en problemen en langer 'face to face' contact bij kwetsbare (oudere) patiënten met multiproblematiek. Tijdens deze consulten wijst de huisarts patiënten die dat willen en kunnen op de mogelijkheden voor zelfmanagement. In samenwerking met collega's in het dorp, wijk en regio richten individuele huisartsen hun bijdrage aan populatiegerichte preventie en de volksgezondheid op die zaken waar zij het meeste effect kunnen sorteren.

Huisartsen betrokken bij preventie
Samen met lokale overheden, zorgverzekeraars, scholen en patiëntenorganisaties geeft het lokaal huisartsensamenwerkingsverband vorm aan preventie in dorp of wijk. De huisartsenzorg behoort internationaal tot de top. Het is de ambitie van de beroepsgroep om kwalitatief hoogwaardige huisartsenzorg te bieden en zo de gezondheid van de hele Nederlandse bevolking te blijven bevorderen. Om dit te bereiken werkt elke huisartsenpraktijk structureel mee aan onderwijs, onderzoek of innovatie.

Bronnen

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn