Definitie Huisartsenzorg

De huisarts is het eerste aanspreekpunt voor mensen met vragen of problemen rond gezondheid en ziekte. Huisartsen worden steeds meer ondersteund door praktijkondersteuners voor patiënten met chronische aandoeningen en op het gebied van de GGZ.

Huisartsen vormen de spil van de eerstelijnszorg en vervullen een poortwachtersrol in het zorgsysteem. De huisarts biedt een breed pakket aan diagnostische, therapeutische en preventieve medische zorg. Daarnaast beheert de huisarts de medische gegevens van de patiënt. Huisartsen verwijzen patiënten in 4% van alle contacten door naar andere hulpverleners en vervullen daarmee een poortwachtersrol in het zorgsysteem. Iedere inwoner van Nederland wordt geacht een eigen huisarts te hebben.

Praktijkondersteuner Huisartsenzorg
De praktijkondersteuner Huisartsenzorg (POH) verleent zorg in de huisartsenpraktijk. Er zijn twee typen praktijkondersteuners:

  • Praktijkondersteuner Somatiek. De praktijkondersteuner somatiek verleent in de huisartsenpraktijk zorg aan patiënten met een chronische aandoening, zoals diabetes, COPD, astma en een verhoogd cardiovasculair risico. Andere doelgroepen zijn kwetsbare ouderen, mensen met rookverslaving en overgewicht.
  • Praktijkondersteuner Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) betreft zorginhoudelijke ondersteuning van de huisartsenzorg gericht op het kortdurend begeleiden en behandelen van patiënten met klachten van (mogelijk) psychische, psychosociale of psychosomatische aard. Daarnaast adviseert de POH GGZ de huisarts over mogelijke vervolgstappen betreffende verwijzing in de GGZ.

Gegevens over vraag en aanbod nuttig om in te kunnen spelen op zorgbehoeften
Gegevens over het gebruik van huisartsenzorg kunnen gemeenten en zorgaanbieders helpen bij het in kaart brengen van de afstemming tussen vraag en aanbod. Dit is interessant om in te kunnen spelen op toekomstige zorgbehoeften. Op het gebied van zorg liggen de beleidsmogelijkheden van gemeenten met name in de beschikbaarheid en de toegankelijkheid van de zorg. In het geval van huisartsenzorg liggen de mogelijkheden vooral in het vestigingsbeleid, om bijvoorbeeld de bereikbaarheid van huisartsenzorg in kleine kernen te verbeteren.

Bronnen

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn