Definitie Ziekenhuis

De zorg in ziekenhuizen is primair gericht op genezing. De regio Zuid-Holland Zuid heeft twee algemene ziekenhuizen.

Ziekenhuiszorg omvat medisch-specialistische hulp en daarmee samenhangende verpleging en verzorging aan patiënten. Onder medische zorg wordt diagnostiek en therapie verstaan. De zorg gegeven in ziekenhuizen is primair gericht op genezing.

Ziekenhuizen zijn op te splitsen in:

  • algemene ziekenhuizen: Een algemeen ziekenhuis is een concentratie van voorzieningen ten behoeve van onderzoek, behandeling en verpleging. Daarnaast worden in een algemeen ziekenhuis zowel aanstaande artsen als verpleegkundigen opgeleid. In Nederland zijn een aantal ziekenhuizen verenigd in STZ: de vereniging van Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen. STZ-ziekenhuizen zorgen samen voor effectieve, efficiënte en onderling samenhangende organisatie van medisch (specialistische) verpleegkundige en paramedische opleidingen, topklinische en topreferente zorg en toegepast wetenschappelijk onderzoek. STZ-ziekenhuizen hebben een regionale verantwoordelijkheid en rol door hun raakvlak met umc’s en andere algemene ziekenhuizen;
  • academische ziekenhuizen: Een academisch ziekenhuis heeft naast de functies van een algemeen ziekenhuis ook een topreferentiefunctie, een werkplaatsfunctie (wetenschappelijk onderzoek en onderwijs voor de medische faculteit) en een ontwikkelingsfunctie (ontwikkeling van nieuwe medische technologieën en behandelwijzen);
  • categorale ziekenhuizen. Een categoraal ziekenhuis richt zich op een bepaalde categorie patiënten. In aantal vormen revalidatiecentra de belangrijkste groep. Andere vormen van categorale ziekenhuizen zijn astmacentra, kankercentra en dialysecentra.


In de regio Zuid-Holland Zuid wordt ziekenhuiszorg geleverd door twee algemene ziekenhuizen: Beatrix Ziekenhuis van Rivas Zorggroep en het Albert Schweitzer Ziekenhuis (ASz). Het ASz is lid van de vereniging van STZ. De regio kent geen academische ziekenhuizen, maar heeft wel bestralingsbunkers van het Erasmus MC in Dordrecht voor kankerpatiënten.
Daarnaast heeft de regio een revalidatiecentrum met diverse locaties in de regio.

Bronnen

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn