Basisscholen (primair onderwijs)

Een leerling is positief getest
De positief geteste leerling gaat thuis in isolatie. Alle nauwe contacten (binnen 24 uur in totaal > 15 min op <1,5 m) van de positief geteste leerling gaan 10 dagen in quarantaine, dit geldt voor zowel docenten als klasgenoten. Zij kunnen zich op dag 5 laten testen. Indien de test op dag 5 negatief is, kan de quarantaine worden opgeheven. Alle kinderen en medewerkers die meer dan 15 minuten in dezelfde ruimte (klaslokaal, koffieruimte, etc.)  op meer dan 1,5meter in contact waren met de besmettelijke persoon, of die contact hadden met de besmettelijke persoon op minder dan 1,5 meter maar korter dan 15 minuten worden gezien als overig contact. Alle overige contacten mogen naar school, maar worden geadviseerd zich op of rond dag 5 te laten testen. In afwachting van de test hoeven zij niet thuis te blijven.

Wat doet de GGD?
De GGD neemt contact op met de ouders van de leerling en bespreekt:

 • Hoe lang het positief geteste kind in isolatie gaat.
 • Quarantaine-adviezen voor contacten zowel op school als in de privé-situatie.
 • Of het kind in de besmettelijke periode op school is geweest. Is dit het geval? Dan informeren de ouders de directie van de school. De GGD neemt contact op met de school als het erop lijkt dat er een uitbraak is, of als er bijzonderheden zijn.

Wat doet de school?
Is het kind in de besmettelijke periode op school geweest? Dan informeert de school de ouders van de leerlingen uit de groep van het positief geteste kind en de medewerkers die contact met het kind hebben gehad. De school kan hiervoor de brieven gebruiken die het RIVM heeft opgesteld, te vinden onder 'overzicht informatiebrieven'.

Een medewerker is positief getest
De positief geteste medewerker gaat thuis in isolatie. Alle nauwe contacten (binnen 24 uur in totaal > 15 min op <1,5 m) van de positief geteste leerling gaan in 10 dagen in quarantaine, dit geldt voor zowel docenten als klasgenoten. Zij kunnen zich direct en op dag 5 laten testen. Indien de test op dag 5 negatief is, kan de quarantaine worden opgeheven. Alle kinderen en medewerkers die meer dan 15 minuten in dezelfde ruimte (klaslokaal, koffieruimte, etc.)  op meer dan 1,5m afstand waren met de besmettelijke persoon, of die contact hadden met de besmettelijke persoon op minder dan 1,5 meter maar korter dan 15 minuten worden gezien als overig contact. Alle overige contacten mogen naar school maar worden geadviseerd zich op of rond dag 5 te laten testen. In afwachting van de test hoeven zij niet thuis te blijven.

Wat doet de GGD?
De GGD neemt contact op met de medewerker en bespreekt:

 • Hoe lang de medewerker in isolatie gaat.
 • Quarantaine-adviezen voor gezinsleden en nauwe contacten, privé en op werk.
 • Of de medewerker in de besmettelijke periode op school is geweest. Is dit het geval? Dan informeert de medewerker zelf de directie van de school. Vervolgens neemt de GGD contact op met de school.

Wat doet de school?
Is de medewerker in de besmettelijke periode op school geweest? Dan informeert de school de ouders van de leerlingen uit de groep van de positief geteste medewerker. Ook de collega’s waarmee goed afstand is gehouden (maar die wel >15 min in één ruimte zijn geweest) of die contact hadden binnen 1,5 meter maar korter dan een kwartier, en dus onder de overige contacten vallen, worden door de school op de hoogte gebracht. De school kan hiervoor de brieven gebruiken die het RIVM heeft opgesteld, te vinden onder 'overzicht informatiebrieven'.

Een huisgenoot van de docent/leerling is positief getest
De leerling/docent gaat in quarantaine en blijft 10 dagen na het laatste contact met de positief geteste huisgenoot thuis. De docent kan zich direct en op dag 5 van de quarantaine laten testen (of eerder als er eerder klachten ontstaan).  De leerling kan zich op dag 5 laten testen. Als de testuitslag op dag 5 negatief is, kan de leerling/docent uit quarantaine. Het is wel belangrijk dat hij/zij tot die 10 dagen geen risicogroepen bezoekt en zich laat testen als er toch klachten ontstaan.

Een nauw contact van de docent/leerling is positief getest
De docent/leerling gaat in quarantaine en blijft 10 dagen na het laatste contact met de positief geteste persoon thuis. De docent of leerling kan zich direct en op dag 5 van de quarantaine laten testen (of eerder als er eerder klachten ontstaan).  Als de testuitslag op dag 5 negatief is, kan de docent of leerling uit quarantaine. Het is wel belangrijk dat hij/zij tot die 10 dagen geen risicogroepen bezoekt en zich laat testen als er toch klachten ontstaan.

Er zijn 3 of meer personen (leerlingen en/of docenten) in een klas positief getest
Als in een klas op een basisschool of speciaal onderwijs drie of meer personen (medewerkers en/of leerlingen) dezelfde klachten hebben is dit meldingsplichtig (artikel 26, Wet publieke gezondheid). Het gaat om:

 • Klachten die verdacht zijn voor een corona-infectie
 • 3 of meer personen positief getest op corona.
 • Klachten (bijvoorbeeld diarree) die kunnen passen bij andere infectieziekten.

Wij adviseren gezien het verscherpt bron-en contactonderzoek en testbeleid om al bij 1 positief geteste leerling/leerkracht contact op te nemen met de GGD via worden via 078 – 770 8508, optie 2 en dan nogmaals optie 2.

Met een compleet beeld van de situatie kan de GGD in overleg met de school advies geven over te nemen vervolgstappen  om de kans op verdere verspreiding op school te verminderen. Tevens kan de GGD ook ondersteunen met brieven voor ouders en medewerkers, die specifiek adviezen bevatten met betrekking tot leefregels en testen rondom de betreffende situatie. Meer informatie hierover is te vinden in de handreiking contact- en uitbraakonderzoek COVID-19 bij kinderen (0 t/m 12 jaar).

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn