Gewasbeschermingsmiddelen

Gewasbeschermingsmiddelen zijn bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt voor het beschermen van plantaardige producten. De bestrijding van onkruid, ook buiten de landbouw, valt ook onder gewasbescherming.

Ongerustheid en gezondheidseffecten
Gewasbeschermingsmiddelen kunnen schadelijke stoffen bevatten voor mens en milieu. Daarom zijn er strenge eisen gesteld aan de toelating en het gebruik van deze middelen. Ondanks deze strenge eisen is bij omwonenden van agrarische percelen ongerustheid over de gezondheidseffecten van gewasbeschermingsmiddelen.

Onderzoek naar gevolgen voor de gezondheid
Het is onduidelijk of- en hoeveel omwonenden blootgesteld zijn aan gewasbeschermingsmiddelen en hierdoor gezondheidsschade oplopen. De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu heeft daarom, op advies van de Gezondheidsraad, een bevolkingsonderzoek aangekondigd naar de risico’s van gewasbescherming voor omwonenden en agrariërs.

Hoe kan ik blootstelling voorkomen?

Als in uw omgeving middelen worden gebruikt kunt u uit voorzorg maatregelen nemen om blootstelling te voorkomen:

 • ramen sluiten bij toepassing van gewasbeschermingsmiddelen
 • zelf naar binnen gaan en huisdieren binnen houden
 • de was niet buiten laten drogen
 • schoenen uitdoen voor men het huis binnengaat
 • moestuingewassen standaard wassen
Wanneer u zelf gewasbeschermingsmiddelen gebruikt in uw tuin, doe dat dan altijd zorgvuldig. Gebruik de middelen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Op de verpakking staat ook wat u moet doen wanneer er iets misgaat.

Waar kan ik meer informatie vinden?
 • Heeft u gezondheidsklachten gerelateerd aan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen: ga naar uw huisarts of naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Neem zo mogelijk het product mee.
 • Heeft u vragen over het toezicht op het juist (volgens de regels) gebruik van gewasbeschermingsmiddelen of vermoedt u onjuist gebruik van gewasbeschermingsmiddelen: neem contact op met het klantcontactcentrum Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).
 • Uiteraard kunt u ook met eventuele telers in de buurt contact opnemen voor meer informatie over de toegepaste gewasbeschermingsmiddelen.
 • Twijfelt u over de risico’s van een product of weet u niet hoe u ermee om moet gaan? Vraag dan de verkoper of fabrikant om meer informatie.
 • Zie ook de gerelateerde links voor meer informatie.

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn