Formaldehyde

Formaldehyde is een irriterende stof die van nature in kleine hoeveelheden voorkomt in het menselijk lichaam en in sommige voedingsmiddelen zoals fruit. Bij verbrandingsprocessen komt vaak formaldehyde vrij. De stof kent diverse industriële toepassingen. In de binnen- en buitenlucht is altijd een lage achtergrondconcentratie formaldehyde aanwezig.

Wat zijn de gezondheidseffecten?
Bij hoge concentraties in de lucht kan de stof irritatie geven van ogen, neus en keel. Er kan ook hoofdpijn en huidirritatie optreden. Langdurige blootstelling aan hoge concentraties, bijvoorbeeld bij beroepen in de uitvaartbranche, kan kanker veroorzaken.

Industrie en buitenlucht
Formaldehyde wordt als chemische stof gebruikt bij diverse productieprocessen en komt vrij bij verbrandingsprocessen. Het is een bestanddeel van tabaksrook en van de uitstoot van motorvoertuigen, elektriciteitscentrales, verbrandingsovens, raffinaderijen, houtkachels etc. Concentraties van formaldehyde in de buitenlucht zijn in een stedelijke omgeving hoger dan in afgelegen gebieden.

Bij industrieel gebruik van formaldehyde kan deze stof bij ongelukken of leidingbreuken in grotere hoeveelheden vrijkomen. Over het algemeen is er dan sprake van een kortdurende blootstelling. Formaldehyde is als damp maar kort aanwezig in de lucht, omdat het snel wordt afgebroken of neerslaat. De stof is namelijk zeer goed oplosbaar in water.

Blootstelling aan hoge concentraties formaldehydedamp wordt meestal direct gemerkt door de sterke geur en de irritatie van ogen en luchtwegen. Bij inademing lost het direct op in het vocht van de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen, waardoor het niet dieper in de luchtwegen en longen komt. In zeldzame gevallen, bij inademing van formaldehyde in zeer hoge concentraties, kan longoedeem (“vocht achter de longen”) ontstaan.

Indien er geen acute prikkelingseffecten zijn geweest, is er ook geen langetermijneffect zoals longoedeem of kanker te verwachten.

Binnenlucht
Formaldehyde komt in wisselende hoeveelheden voor in de binnenlucht in woningen en gebouwen. Binnenluchtconcentraties zijn hoger dan buitenluchtconcentraties. Formaldehyde kan vrijkomen bij het koken van sommige voedingsmiddelen, en het kan uitdampen bij het gebruik van bepaalde desinfecterende middelen. Het gebruik van open haarden, hout- of kolenkachels en gasfornuizen kan een verhoging van de formaldehydeconcentratie geven. Tabaksrook kan tot 10-25% van de binnenshuisblootstelling vormen. Ook spaanplaat kan een bron van formaldehyde in de binnenlucht zijn. Goede ventilatie voorkomt dat de concentraties zo hoog worden dat u er hinder van ondervindt.

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn