Tatoeage & Piercing

Tatoeages en piercings zijn populair. Misschien wilt u er zelf ook één. De Dienst Gezondheid & Jeugd controleert of een tatoeage- of piercingshop veilig en hygiënisch werkt.

Aanbrengen van een tatoeage
Bij een tatoeage brengt de tatoeëerder met kleine naalden inkt en kleurstoffen onder de huid aan. De afbeelding die ontstaat blijft in principe levenslang zichtbaar. Als u een tatoeage wilt laten zetten, ga dan naar een shop met een geldige vergunning.
Wilt u weten of de shop van uw keuze een vergunning heeft, kijk dan op de website Veilig tatoeëren van de LCHV.

Verzorging tatoeage
Een pas aangebrachte tatoeage is vergelijkbaar met een schaafwond. Het verzorgen van de wond is belangrijk. 
De wond die door het tatoeëren is ontstaan heeft tijd en zorg nodig om te genezen. Met een goede verzorging is de wond na ongeveer één week genezen. Gedurende de tijd dat de wond nog moet genezen raden wij u aan niet te zwemmen, niet in bad te gaan, de tatoeage niet langdurig in de zon te houden en geen gebruik te maken van een sauna of bubbelbad.
Gebruik antibacteriële zeep bij het reinigen.

Neem bij klachten (hevige roodheid, zwellen, pussen, wondvocht) contact op met uw huisarts.
Tatoeage

Permanent make-up
Ook permanent make-up is een vorm van tatoeëren.
Een beautysalon moet een vergunning hebben voor het aanbrengen van permanent make-up. Wilt u weten of de shop van uw keuze een vergunning heeft, kijk dan op de website Veilig PMU van de LCHV.

Aanbrengen piercing
Bij een piercing wordt door een gaatje in de huid of in het kraakbeen een sieraad aangebracht. Als u een piercing wilt laten aanbrengen, ga dan naar een shop met een geldige vergunning.
Wilt u weten of de shop van uw keuze een vergunning heeft, kijk dan op de website Veilig piercen van de LCHV.
Juweliers die alleen gaatjes prikken in oorlellen hoeven geen vergunning te hebben.

Verzorging piercing
Het is belangrijk dat u de nieuw aangebrachte piercing goed verzorgt, zodat er geen wondinfecties ontstaan.
Een recent aangebrachte piercing is te vergelijken met een diepe vleeswond.
Wij adviseren u de piercing tweemaal per dag schoon te maken, totdat de wond geheeld is. Als er geen korstjes meer gevormd worden is eenmaal per dag reinigen voldoende. Neem bij klachten (hevige roodheid, zwellen, pussen, wondvocht) contact op met uw huisarts.
De wond die door het piercen ontstaat heeft tijd en zorg nodig om te genezen. Het helen van een piercingwond duurt soms lang (van 4 weken tot 9 maanden). Gedurende de tijd dat de wond nog moet genezen raden wij u aan niet te  zwemmen en geen gebruik te maken van een sauna of bubbelbad.

Van sommige piercings is nog niet bekend wat de gevolgen zijn op latere leeftijd (bijvoorbeeld over het geven van borstvoeding met een tepelpiercing). 

16 jaar of ouder
Om een piercing of tatoeage aan te laten brengen, dient u 16 jaar of ouder te zijn. Onder de 16 jaar is een piercing of tatoeage alleen toegestaan met uitdrukkelijke toestemming van ouders of voogd.

Klachten
Als u klachten heeft over de hygiënische omstandigheden tijdens het aanbrengen van een tatoeage of piercing, neem dan contact met ons op.
Als u klachten heeft over het overtreden van de leeftijdsgrens of u kent een studio, salon of shop die geen vergunning heeft,  kunt u dat melden bij de Warenklachtenlijn: telefonisch (0900-0388) of via de website.

piercing

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn