Extra verlof

In de Leerplichtwet is geregeld dat ouders extra vrij kunnen aanvragen. In de wet heet dit extra verlof: ‘vrijstelling van geregeld schoolbezoek’.

De belangrijkste redenen voor extra verlof zijn:

 • ziek; uiteraard kan een ziek kind niet naar school. Is uw kind ziek, waarschuw dan zo spoedig mogelijk de school (in ieder geval binnen twee dagen). Als de directeur twijfelt over de melding zal hij de consulent van Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten waarschuwen;
 • religieuze feestdag; uiterlijk twee dagen vóór de feestdag moeten ouders de schooldirecteur op de hoogte brengen.  In de wet is vastgelegd dat een religieuze feestdag reden is voor extra verlof. De schooldirecteur zal dus akkoord gaan mits hij op tijd op de hoogte is gebracht.
 • de aard van het beroep van een van de ouders. Ouders die gebonden zijn aan seizoenen (zoals boeren en horecamedewerkers) kunnen in sommige gevallen buiten de schoolvakantie vrij vragen voor hun kinderen (maximaal 10 schooldagen, nooit in de eerste twee weken van het schooljaar). Ouders moeten hiervoor op tijd een verzoek indienen. De schooldirecteur neemt een besluit;
 • andere gewichtige omstandigheden; ouders moeten hiervoor -indien mogelijk- van tevoren een verzoek indienen. De schooldirecteur neemt een besluit. Duurt het verlof meer dan tien dagen, dan beslist de consulent LVS. Als ouders niet in staat zijn geweest een verzoek in te dienen, dienen zij wel binnen twee dagen na ontstaan van de verhindering melding te doen.

Aanvraagformulier extra verlof
U kunt het formulier ondertekenen en sturen naar:
Dienst Gezondheid & Jeugd
t.a.v. Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten
Postbus 166, 3300 AD Dordrecht
of via info@dgjzhz.nl

 

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn