Ventileren

Ventileren zorgt ervoor dat vervuilde lucht wordt vervangen door frisse, gezonde lucht. Te weinig ventileren kan zorgen voor gezondheidsklachten.

Waarom is ventileren belangrijk?
De lucht in huis is vaak minder gezond dan men denkt. Dit komt door bacteriën en vocht in de lucht, tabaksrook en aanwezigheid van mensen. Ook gassen zoals spaanplaatgas en radon kunnen de lucht verontreinigen. Vervuilde lucht kan zorgen voor hoofdpijn, hoesten en benauwdheid. Door goed te ventileren wordt de lucht steeds ververst en blijft deze fris en gezond.

Hoe kan vervuilde lucht in huis worden beperkt?
Door voldoende te ventileren kunnen schadelijke stoffen zich niet ophopen. Dit kan door natuurlijke ventilatie, dit betekent het openzetten van ramen of roosters, of door mechanische ventilatie, waarbij lucht wordt afgezogen of  ook wordt ingeblazen (balansventilatie). Ook is het goed om één of twee keer per dag de ramen en deuren verder dan een handbreedte open te zetten om alle lucht te verversen. Ook in de winter is dit belangrijk.

Hoe zorg ik voor blijvend goede ventilatie?
Zorg dat ventilatieroosters open en schoon zijn. Maak deze twee keer per jaar schoon met stofzuiger en natte doek. Mechanische ventilatie moet altijd op lage stand aan blijven en op hogere stand gezet worden bij koken, douchen of aanwezigheid van meerdere personen. Wanneer het ventilatiesysteem slecht is onderhouden werkt het 30 tot 40% minder. Laat daarom mechanische ventilatiesystemen tenminste één keer per jaar onderhouden.
 
Spaanplaatgas
Spaanplaatgas (formaldehyde) wordt veel gebruikt in meubels, keukens, vloerbedekking, gordijnen, en in spouwmuurisolatie. Jaren na een verbouwing kan spaanplaat nog uitdampen. Deze damp kan zorgen voor hoofdpijn en geïrriteerde ogen, neus of keel. Hoewel er tegenwoordig een keurmerk is voor hoeveelheid formaldehyde in spaanplaat, kan bij verbouwing toch veel spaanplaatgas vrijkomen. Goed ventileren helpt om spaanplaatgas uit huis te verwijderen.

Radon
Radon is een kleur- en geurloos gas, dat van nature vrijkomt uit de bodem. Het kan via kieren en gaten in de vloer in huis terechtkomen. Radon komt ook vrij  uit bouwmaterialen, zoals beton, gipsblokken en pleisterwerk. Radongas is radio-actief en kan schade geven aan de longen. Rokers lopen extra gevaar omdat tabaksrook en radon elkaar versterken. Goed ventileren is dé manier om radongas uit huis te verwijderen.

algemeen31

 

 

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn