Zendmasten en hoogspanningslijnen

Hoogspanningslijnen en zendmasten zorgen voor een elektromagnetisch veld. Het elektromagnetisch veld wordt soms in verband gebracht met gezondheidsklachten.

Straling
Hoogspanningslijnen GSM/ UMTS zendmasten (voor mobiele telefonie) veroorzaken een elektromagnetisch veld. Dit wordt vaak straling genoemd, niet te verwarren met radioactieve straling. Wanneer de straling heel sterk is kunnen gezondheidsklachten ontstaan. De overheid heeft daarom strenge limieten vastgesteld voor de hoeveelheid toegestane straling rond zendmasten en hoogspanningslijnen.

Is straling door zendmasten schadelijk voor de gezondheid?
Wegens de strenge limieten voor elektromagnetische velden, is de hoeveelheid straling op de grond beperkt. Sommige mensen verklaren hoofdpijn, slapeloosheid en concentratieproblemen door aanwezigheid van elektromagnetische velden. Hier is echter geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden.
 
Wat zijn gevolgen van zendmasten voor de gezondheid op lange termijn?
GSM zendmasten zijn pas sinds de jaren 1990 in gebruik in Nederland. UMTS zendmasten zijn pas sinds enkele jaren in gebruik. Het effect op langere termijn is daarom nog niet met zekerheid te zeggen. Op basis van de huidige onderzoeken, wordt het risico voor de gezondheid laag ingeschat.

hoogspanningslijnen

 

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn