Het belang van een PCR test voor zorgmedewerkers

Het is natuurlijk bekend dat zorgmedewerkers prioriteit krijgen bij het testen op COVID-19. Per slot van rekening zijn zorginstellingen en de mensen die er werken ongelofelijk belangrijk en vaak onmisbaar.

Daarom is een aantal maanden geleden het prioriteitsnummer 0800-8101 opgezet.

Zorgmedewerkers kunnen via dit telefoonnummer een afspraak voor een coronatest maken zodat zij hun testuitslag eerder ontvangen. In de eerste weken dat dit telefoonnummer in gebruik was, was de tijdwinst soms minder groot dan gehoopt. Dit had te maken met het grote aantal aanvragen en de geringe capaciteit in de labs om monsters versneld te analyseren. Ondertussen zijn de kinderziektes getackeld en is de testuitslag snel binnen.

Snelheid is echter niet de énige reden waarom zorgmedewerkers hun afspraak via dit nummer moeten maken: het is namelijk van belang dat zorgmedewerkers worden getest met een PCR-test. ALLE afspraken die via het prioriteitsnummer worden ingepland vinden plaats op locaties waar alléén PCR-tests worden afgenomen. Op deze locaties worden dus géén antigeen testen afgenomen. Dit is belangrijk omdat een antigeen test iets minder gevoelig is dan een reguliere PCR-test. Het OMT heeft geadviseerd dat het voor zorgmedewerkers verstandig is om de extra zekerheid van een PCR test te hebben. Zéker wanneer zij werken met oudere en/of kwetsbare personen.

Nu er sinds een aantal weken steeds meer (X)L testlocaties worden geopend waarbij óók of alleen met antigeen testen wordt gewerkt, zit het belang van het prioriteitsnummer naast een snelle uitslag óók in het ontvangen van de juiste test. Om deze reden is door het ministerie van VWS besloten om NIET langer de voorwaarden te stellen dat een zorgmedewerker onvervangbaar moet zijn en de zorg geen doorgang kan vinden bij zijn of haar afwezigheid.

Omdat er op deze (X)L locaties toch nog steeds zorgmedewerkers verschijnen, hebben we het idee dat niet iedereen op de hoogte is van het prioriteitsnummer. Wanneer er een afspraak is gemaakt via coronatest.nl of via het reguliere landelijke coronatest afsprakennummer kunnen we namelijk niet de juiste test garanderen.

We willen zorginstellingen en hun medewerkers nog eens op het hart drukken een afspraak voor een coronatest alléén via 0800-8101 te maken. Zo krijgt iedereen uit de zorg een snelle én een gevoelige test. Aan zorginstellingen die werken met zzp-ers en/of uitzendkrachten, vragen we deze boodschap via de eigen communicatiekanalen ook met hen te delen.

Het coronatest prioriteitsnummer is elke dag bereikbaar van 07.30 uur ‘s ochtends tot 20:00 uur ‘s avonds.

N.B.:
Er zijn ook zorgberoepen die niet in aanmerking komen voor testen met prioriteit. Het ministerie van VWS heeft hiervoor een lijst opgesteld. Sta je op deze lijst maar heb je wel nauw contact (minder dan 1,5 meter) met mensen uit de medische risicogroep? Bel dan ook naar 0800-8101. Zo kan je ook zonder prioriteit voor een PCR test ingepland worden. De lijst van zorgberoepen die géén prioriteit hebben, staat op deze pagina.

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn