Waterpokken

Wat zijn waterpokken?
Waterpokken is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het varicella zoster virus. In Nederland krijgt bijna iedereen als kind waterpokken, meestal in de winter of in de vroege lente.

Wat zijn de verschijnselen van waterpokken?
Waterpokken begint met verkoudheid. Daarna ontstaan over het hele lichaam vlekjes, bultjes en blaasjes, vaak ook in de mond, in het haar en op de oogleden. De uitslag jeukt en soms is er ook lichte koorts. De blaasjes verdrogen tot korstjes. De korstjes zijn na tien dagen verdwenen.

Hoe zijn waterpokken besmettelijk?
Besmetting met waterpokken gebeurt door contact met het vocht uit de waterpokkenblaasjes en door hoesten, niezen en praten. Het waterpokkenvirus zit namelijk ook in de keel en neus van de patiënt. De besmettelijkheid is voorbij als alle blaasjes een korstje hebben gekregen.

Moet waterpokken worden behandeld?
Behandeling door een arts is meestal niet nodig. De ziekte geneest zonder medicijnen. Pasgeboren baby's, kinderen met afweerstoornissen en zwangere vrouwen die de ziekte nog niet hebben gehad, lopen een zeer kleine kans op complicaties wanneer zij de ziekte krijgen.

Waar vind ik meer informatie over waterpokken?
Op de RIVM website vindt u meer informatie over waterpokken.

 

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn