Informatie nieuwe variant coronavirus

Achtergrondinformatie
In delen van het Verenigd Koninkrijk is het aantal besmettingen met het COVID-19-virus recent snel toegenomen. Uit analyse bleek dat in ongeveer de helft van de gevallen in Zuidoost-Engeland sprake was van een nieuwe variant van het virus (VOC 202012/01). Het SARS-CoV-2-virus verandert voortdurend door mutatie, echter blijkt uit voorlopige analyse dat deze recent ontdekte variant mogelijk besmettelijker is dan voorheen circulerende varianten. Naar schatting is deze variant 56% meer besmettelijk.

Tot nu toe is de variant 11 keer in Nederland aangetroffen (situatie 28-12-2020, zie www.rivm.nl/nieuws/verspreiding-britse-coronavirusvariant-in-nederland) waaronder bij 5 personen gelinkt aan een uitbraak op een basisschool in de regio Rotterdam-Rijnmond.

Er zijn geen aanwijzingen voor een verhoogde ernst van de infectie of een verminderde effectiviteit van de vaccins voor deze variant. Beide testen die we in Nederland gebruiken, de antigeentest en de PCR-test, lijken niet verminderd gevoelig voor deze variant.

Daarnaast is ook in Zuid-Afrika een nieuwe variant opgedoken, die enkele eigenschappen gemeen heeft met de variant die in het VK ontdekt is, maar niet identiek is. Deze variant is nog niet in Nederland aangetroffen.

In Nederland proberen we de aanwezigheid en verspreiding van deze variant in kaart te brengen. Wij dragen hieraan het volgende bij:

  • Ook bij de Britse variant van het coronavirus is het belangrijk om iedereen te wijzen op de basis hygiënemaatregelen, personen met (milde) klachten zo snel mogelijk te laten testen, en de isolatie- en quarantainemaatregelen te adviseren. Hierin zijn geen aanvullingen ten opzichte van het 'gewone' SARS-CoV-2-virus.
  • Mensen die zich melden met klachten en recent in Engeland of Zuid-Afrika zijn geweest, testen we via een aparte teststraat. De positieve monsters worden direct naar een gespecialiseerd laboratorium gestuurd voor
  • Bij het bron- en contactonderzoek gaan we na of de positief geteste personen een connectie met Engeland of Zuid-Afrika hebben (danwel zelf een reishistorie of recent contact met iemand die afkomstig is uit deze landen). De monsters van de mensen die een link hebben met een van deze landen worden naar een gespecialiseerd laboratorium gestuurd om onderzoek te doen.

Over Kiemsurveillance
Er wordt in Nederland continu steekproefsgewijs nagegaan welke types van het coronavirus circuleren, en of het virus verandert. Dat de Britse coronavariant ook in Nederland voorkomt werd vastgesteld in een onderzoeksprogramma waarin het RIVM, Erasmus MC en 21 laboratoria in Nederland samenwerken in de zogenaamde ‘kiemsurveillance’. De laboratoria sturen regelmatig een steekproef aan monsters naar het RIVM of Erasmus MC, waar de genetische informatie van het virus wordt vastgesteld. Zo wordt in kaart gebracht welke variant waar in het land voorkomt en of er nieuwe varianten zijn. Dit wordt sequentie-analyse genoemd. Op dit moment worden in Nederland zo wekelijks ongeveer 350 monsters onderzocht. Als er aanleiding is, zijn er mogelijkheden om dit onderzoek uit te breiden.

Onderzoek naar besmettelijkheid in Rotterdamse regio
Van de Britse variant van het coronavirus is nog veel onzeker, waaronder of het virustype meer besmettelijk is dan de andere varianten, en of het bij kinderen meer infecties veroorzaakt. Het cluster op een school in de regio Rotterdam biedt de mogelijkheid hier beter zicht op te krijgen. De GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC intensiveren het reeds lopende uitbraakonderzoek, ook onder de contacten in het cluster, zoals leerkrachten, leerlingen en huisgenoten.

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn