Jeugdgezondheidszorg Jong JGZ

Het onderwijs kan rekenen op full support van de jeugdgezondheidszorg bij het (gedeeltelijk) heropenen van de scholen en kinderdagverblijven.

De jeugdgezondheidszorg heeft een landelijk dekkend netwerk, kennis en expertise op het fysiek en mentaal welbevinden van kinderen, kent de kinderen op de scholen en kan helpen om zorgen en vragen van ouders, kinderen en leerkrachten (digitaal) te bespreken.
De jeugdgezondheidszorg kent de kinderen die op de Nederlandse scholen zitten. Onze vakmensen kunnen daardoor kinderen die extra aandacht en zorg buiten het onderwijs nodig hebben, de juiste ondersteuning en begeleiding bieden. De JGZ kan binnen de school bijvoorbeeld als aanspreekpunt dienen bij wie leerlingen en ouders terecht kunnen met problemen op het gebied van welbevinden.

Wanneer specialistische hulp vereist is, kunnen onze professionals op basis van een deskundig advies doorverwijzen naar partners van onze sociaal-medische kaart lokaal, regionaal en landelijk – zoals bijvoorbeeld GGZ, wijkteams en Veilig Tuis. Het belang van het kind is leidend voor alles wat wij doen.
De jeugdgezondheidszorg is getraind in het signaleren en bespreekbaar maken van problemen op het gebied van welbevinden bij leerlingen. Hierbij kan gedacht worden aan het herkennen van angst, eenzaamheid en negatieve gevoelens bij kinderen. Met het onderwijsteam kan besproken worden wat de school nodig heeft op dit gebied.

Met het onderwijsteam kan besproken worden wat de school nodig heeft bij het voorbereiden van de eerste schooldagen.
Jong JGZ gaat daarom pro actief de scholen benaderen om mee te kijken hoe het opstarten verloopt en ze daarin ondersteunen op verschillende manieren.

Kan mijn kind met een chronische aandoening naar school?
Antwoord NVK (Nederlandse Vereniging Kinderartsen) en OMT (outbreak management team): "Kinderen met onderliggende medische problematiek lijken geen groter risico te lopen op een ernstig beloop van het coronavirus dan gezonde kinderen."

Voor de meeste patiënten zijn dus geen extra voorzorgsmaatregelen nodig, niet anders dan de gebruikelijke adviezen die eerder met de behandelend kinderarts voor dit seizoen zijn afgesproken en de adviezen die het RIVM geeft. In zeldzame situaties is het mogelijk toch wenselijk dat er een aangepast advies geldt. In die gevallen zal de behandelend kinderarts maatwerk leveren ten aanzien van het wel of niet naar school kunnen gaan. In alle andere gevallen kunnen kinderen naar school.
Bij twijfel adviseren wij dat de ouder de behandelend kinderarts om advies vraagt.

Heeft u vragen stel die dan via: contact@jongjgz.nl
Voor uitgebreide informatie over de jeugdgezondheidszorg van Jong JGZ bezoek de website.

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn