Loverboys

Pooierboys worden ook wel loverboys genoemd. Hoe gaan ze te werk? Hoe kunt u ze herkennen? En wat kunt er aan doen?

Pooierboy of loverboy?
Loverboy wordt in Nederland en België gebruikt als benaming voor “een pooier die meisjes via verleidingstactieken inpalmt om hen op den duur in de prostitutie of in (andere) illegale activiteiten uit te buiten”. Buiten Nederland en België is deze benaming niet gebruikelijk, hoewel de benaming ook in Duitsland ingang lijkt te vinden. De voormalige Nederlandse minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin vond loverboy een te vriendelijk benaming. Hij sprak over pooierboy. Mensenhandelaren en pooiers gebruiken over de hele wereld vaak romantische manipulatie om vrouwen en meisjes in de prostitutie te brengen of te houden.

Hoe gaan pooierboys meestal te werk?
Pooierboys zoeken meisjes die emotioneel instabiel of onzeker zijn. Vaak gebeurt dit via internet; ook wel grooming genoemd. De pooierboy is lief, koopt cadeautjes en geeft complimenten. De meisjes krijgen veel aandacht en de pooierboy zorgt ervoor dat ze verliefd op hem worden. Daarna probeert hij hen afhankelijk te maken, bijvoorbeeld door de meisjes ruzie te laten maken met hun ouders, andere familie en beste vrienden. Als de meisjes eenmaal ruzie hebben, zorgt hij ervoor dat ze alleen nog maar met hem zullen praten en omgaan. Vervolgens probeert hij om het meisje dingen te laten doen die ze eigenlijk niet willen. Hij laat meisjes bijvoorbeeld een lening of een telefoonabonnement afsluiten of hij haalt de meisjes over om seks te hebben met zijn vrienden. Zo moeten de meisjes bewijzen dat ze van hem houden. Als de meisjes seks hebben met zijn vrienden is de stap om ook met andere mensen seks te hebben die daarvoor betalen, heel klein. Voor ze het weten werken ze in de prostitutie.

Hoe kan ik slachtoffers van pooierboys herkennen?
Wat het eerst opvalt is dat een meisje zich terugtrekt en minder met haar vriendinnen om gaat. Slachtoffers hebben vaak een lage zelfwaardering. Op de website vraaghetdepolitie.nl staan overige kenmerken van de slachtoffers.

Hoe kan ik pooierboys herkennen?
Een pooierboy is vaak iets ouder dan het meisje, ziet er goed uit en heeft een vlotte babbel. Op vraaghetdepolitie.nl is te lezen hoe je daders kan herkennen.

Wat moet ik doen?
Wanneer er acute dreiging is voor slachtoffer belt u met 112. Wanneer u denkt dat er misschien sprake is van een pooierboy dan kunt u voor advies bellen met Veilig Thuis via 0800-2000. Samen wordt dan gekeken wat de beste vervolgstappen zijn.

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn