MBO, HBO en universiteit

Tot en met 2 maart 2021 vinden er geen fysieke onderwijsactiviteiten plaats en is er sprake van afstandsonderwijs bij MBO's, hogescholen en universiteiten. Een uitzondering zal gelden voor studenten die examens, tentamens of toetsen afleggen, voor studenten die praktijkonderwijs volgen en voor kwetsbare studenten.

Een student is positief getest
De positief geteste student gaat thuis in isolatie. Alle nauwe contacten (binnen 24 uur in totaal > 15 min op <1,5 m) van de positief geteste student gaan 10 dagen in quarantaine. Zij kunnen zich direct en op dag 5 laten testen. (of eerder als er eerder klachten ontstaan).   Indien de test op dag 5 negatief is, kan de quarantaine worden opgeheven. Alle studenten en medewerkers die meer dan 15 minuten in dezelfde ruimte (klaslokaal, koffieruimte, etc.)  op meer dan 1,5meter in contact waren met de besmettelijke persoon, of die contact hadden met de besmettelijke persoon op minder dan 1,5 meter maar korter dan 15 minuten worden gezien als overig contact. Alle overige contacten mogen naar school, maar worden geadviseerd zich op of rond dag 5 te laten testen. In afwachting van de test hoeven zij niet thuis te blijven.

Wat doet de GGD?
De GGD neemt contact op met de student en bespreekt:

 • Hoe lang de positief geteste student in isolatie gaat.
 • Quarantaine-adviezen voor gezinsleden en nauwe contacten.
 • Of de student in de besmettelijke periode op school is geweest. Is dit het geval? Dan informeert de student zelf de directie van de school. De GGD neemt contact op met de school als het erop lijkt dat er een uitbraak is, of bij bijzonderheden.
 • De GGD informeert de nauwe contacten.

Wat doet de school?
Is de student in de besmettelijke periode op school geweest? Dan informeert de school de studenten uit de klas(sen) van de positief geteste student en de medewerkers die geen nauw contact met de student hebben gehad. Hiervoor kunt u de brief voor overige contacten gebruiken.

Een medewerker is positief getest
De positief geteste medewerker gaat thuis in isolatie. Alle nauwe contacten (binnen 24 uur in totaal > 15 min op <1,5 m) van de positief medewerker gaan in 10 dagen in quarantaine. Zij kunnen zich direct en op dag 5 laten testen. (of eerder als er eerder klachten ontstaan).   Indien de test op dag 5 negatief is, kan de quarantaine worden opgeheven. Alle studenten en medewerkers die meer dan 15 minuten in dezelfde ruimte (klaslokaal, koffieruimte, etc.)  op meer dan 1,5m afstand waren met de besmettelijke persoon, of die contact hadden met de besmettelijke persoon op minder dan 1,5 meter maar korter dan 15 minuten worden gezien als overig contact. Alle overige contacten mogen naar school maar worden geadviseerd zich op of rond dag 5 te laten testen. In afwachting van de test hoeven zij niet thuis te blijven.

Wat doet de GGD?
De GGD neemt contact op met de medewerker en bespreekt:

 • Hoe lang de medewerker in isolatie gaat.
 • Quarantaine-adviezen voor gezinsleden en nauwe contacten.
 • Of de medewerker in de besmettelijke periode op school is geweest. Is dit het geval? Dan informeert de medewerker zelf de directie van de school. De GGD neemt contact op met de school als het erop lijkt dat er een uitbraak is, of bij bijzonderheden.
 • De GGD informeert de nauwe contacten.

Wat doet de school?
Is de medewerker in de besmettelijke periode op school geweest? Dan informeert de school de studenten uit de klas(sen) van de positief geteste medewerker. Hiervoor kan de brief voor overige contacten gebruikt worden. Ook de collega’s waarmee goed afstand is gehouden maar die wel langer dan 15 min in één ruimte zijn geweest en de collega's waarmee minder dan 15 minuten binnen 1,5 meter contact is geweest vallen onder de overige contacten en ontvangen deze brief.

Een huisgenoot of nauw contact van een docent/student is positief getest
De student/docent gaat in quarantaine en blijft 10 dagen na het laatste contact met de positief geteste persoon thuis. De student of docent kan zich direct en op dag 5 na het laatste risicocontact laten testen. (of eerder als er eerder klachten ontstaan)  Als de testuitslag op dag 5 negatief is, kan de docent/leerling uit quarantaine. Het is wel belangrijk dat hij/zij tot die 10 dagen geen risicogroepen bezoeken en zich laat testen als er klachten ontstaan.

Contactinfo

 • 078 - 770 85 00
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Karel Lotsyweg 40
  Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn