Mentale fitheid

Mentale fitheid is fitheid van de geest. Als u aan fitheid denkt, denkt u waarschijnlijk al snel aan uw lichaam: aan uw conditie, uw spierkracht en uw figuur. Mensen die zich fitter willen voelen richten zich dan ook vooral op hun lichaam. Ze gaan meer bewegen, vroeger naar bed, stoppen met roken en gezonder eten. Vaak vergeten ze de verzorging van hun geest, terwijl dat net zo belangrijk is. Want als u zich geestelijk fit voelt, functioneert u beter. U staat dan positiever in het leven, hebt minder last van stress en kunt uw problemen beter de baas.

De 17 gemeenten in Zuid-Holland Zuid hebben samen besloten om van mentale fitheid een speerpunt te maken. Daarom is in 2008 het programma Mentale Weerbaarheid van start gegaan. Dit programma loopt nog tot 1 januari 2016. Hierbij werken onder regie van de Dienst Gezondheid & Jeugd diverse partijen samen om de inwoners van Zuid-Holland Zuid mentaal weerbaarder te maken.

Heb ik een depressie?
Met de zelftest kunt u controleren of u last hebt van een depressie.

Wat kan ik doen om een depressie te voorkomen?

Hieronder staan een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat u zich beter gaat voelen. 

Tip 1: Bewegen
Bewegen helpt om somberheid tegen te gaan. Regelmatig even wandelen, fietsen en in de tuin werken hebben al een positief effect.
Tip 2: Regelmaat
Zorg voor regelmaat. Sta op tijd op, eet drie maal per dag en ga bijtijds naar bed.  
Tip 3: Praat over uw gevoelens

Probeer met mensen in uw omgeving te praten over uw gevoelens. Het kan fijn zijn en opluchten om uw gevoelens te delen met iemand.
Tip 4: Internet
Verschillende websites geven informatie over depressies en cursussen om te leren omgaan met sombere gevoelens. Kijk bijvoorbeeld op de websites van het Depressiecentrum, Kleur je Leven of Mentaalvitaal.
Tip 5: Cursus
Preventieve cursussen leren deelnemers om te gaan met sombere gevoelens. Op deze website vindt u een overzicht van verschillende cursussen.
Tip 6: Huisarts 
Als uw gevoelens van somberheid langer dan twee weken aanhouden is het raadzaam naar uw huisarts te gaan. U heeft tijd nodig om uzelf weer beter te gaan voelen. Samen met de dokter kunt u kijken waar u het beste mee geholpen bent.

Wat kan ik doen als iemand in mijn omgeving een depressie heeft?
Als iemand in uw naaste omgeving een depressie heeft, is het vaak al genoeg als u er gewoon bent voor die ander. Accepteer dat de ander tijd nodig heeft om weer de oude te worden. Kijk vooral naar de dingen die wél goed gaan en prijs hem of haar bij elke stap vooruit, hoe klein ook. Wilt u uw naaste stimuleren om te gaan bewegen, stel dan een gezamenlijke wandeling voor in plaats van dat u hem of haar inschrijft bij de plaatselijke tennisclub. Zoek samen naar bezigheden die de ander leuk vindt. Pak het probleem sámen aan. Zorg ten slotte ook goed voor uzelf!

In de regio bieden de instellingen Yulius en Eleos een cursus aan voor mensen die in hun directe omgeving te maken hebben met personen bij wie de diagnose depressie is gesteld.

Meer informatie over deze cursus bij Yulius.
Meer informatie over deze cursus bij Eleos.

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn