Bastaardsatijnrups

Jeuk, oogirritatie of verkoudheid na bezoek aan strand of duinen kan veroorzaakt worden door de Bastaardsatijnrups. Vermijd daarom contact met deze rups.

Gezondheidsklachten door de Bastaardsatijnrups
Contact met de brandharen van de Bastaardsatijnrups kan zorgen voor jeuk, bultjes op de huid, geïrriteerde ogen of luchtwegen en klachten die lijken op verkoudheid. Soms kan het zelfs koorts of duizeligheid veroorzaken. De klachten ontstaan binnen enkele uren en duren vaak enkele dagen tot 2 weken. De klachten kunnen ontstaan door contact met de rups, maar ook met alleen de brandharen die via de wind worden meegevoerd.

Waar komt Bastaardsatijnrups voor?
De Bastaardsatijnrups leeft op verschillende plaatsen langs de kust, in de duinen en op het strand. Nesten en spinsels kunnen lijken op die van andere rupsen. De Eikenprocessierups veroorzaakt dezelfde soort klachten als  de Bastaardsatijnrups. De processierups komt echter niet voor in duingebieden en op het strand, maar in bosrijke gebieden.

Herkennen van de Bastaardsatijnrups
De bastaardsatijnrups heeft een donkerbruine/zwarte kleur en twee rode wratjes achter op de rug. De rups is bedekt met bosjes lange geelbruine haren en kortere zwarte haren. Deze korte haren zijn de brandharen.

Wat te doen bij klachten door de bastaardsatijnrups
Probeer contact met de bastaardsatijnrups, spinsels en nesten in het duingebied te vermijden. Raak deze niet aan, ga in een gebied waar de bastaardsatijnrups voorkomt niet op de grond zitten en bedek de hals, armen en benen als bescherming tegen brandharen die met de wind meewaaien. Bij contact met brandharen kunt u deze afspoelen met lauw water of de huid strippen met plakband. Menthol, Aloë Vera of Calendula kunnen de jeuk verminderen.


Bastaardsatijnrups

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn