Eikenprocessierups

Van mei tot eind juli kan de processierups voor veel gezondheidsklachten zorgen. Vermijd contact en laat nesten verwijderen.

Wat is de eikenprocessierups?
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen. In mei komen de rupsen uit de eitjes. Groepen rupsen vormen samen grote nesten op de stammen van eikenbomen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ’s nachts in processie op zoek naar voedsel.

Gezondheidsklachten door de processierups
De Eikenprocessierups heeft zo’n 700.000 brandharen. Dit zijn haartjes met weerhaakjes die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Deze brandhaardjes zitten in de periode mei tot en met juli op de rug van de processierups. Contact met de brandharen kan zorgen voor hevige jeuk, maar ook voor oogklachten of klachten zoals bij een verkoudheid. Dit kan enkele dagen tot weken aanhouden.

Wat kan ik doen bij klachten?
Het is belangrijk om verspreiding van de brandharen te voorkomen. Dit doet u door de huid of ogen direct te spoelen met water en door kleding (heet) te wassen. Bij hevige jeuk kunnen middelen met menthol of Aloë Vera de klachten wat verminderen. Ga bij aanhoudende klachten naar de huisarts.

Hoe voorkom ik klachten?
Probeer contact met rupsen, brandharen en nesten te voorkomen. Ga niet op de grond zitten en draag kleding met lange mouwen en broekspijpen in natuurgebieden waar de eikenprocessierups voorkomt. Als u een nest in de tuin heeft, vraag dan advies bij de gemeente of huur een deskundig bedrijf in om het nest te bestrijden.

toolkit eikenprocessierups OAKIE

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn