Geluid en gezondheid

Lawaai kan je uit de slaap houden. Langdurige blootstelling aan ongewenst geluid kan uiteenlopende effecten hebben op de gezondheid.

Slaapproblemen door geluidshinder
’s Nachts niet goed kunnen slapen is het belangrijkste probleem van geluidshinder. Slapen is nodig om weer energie op te doen voor morgen. Lawaai zorgt ervoor dat u niet in slaap kunt vallen of steeds weer wakker wordt.
 
Hart- en vaatziekten door geluidshinder
Langdurig last hebben van geluid kan leiden tot hoge bloeddruk, hartinfarct of verzwaring van aanwezige hartklachten. Dit komt alleen voor bij erge geluidshinder over een lange tijd. De hartklachten kunnen het gevolg zijn van de stress die (te)veel lawaai veroorzaakt.

Andere gevolgen van geluidshinder
Leerprestaties van kinderen in een omgeving met veel geluidsoverlast zijn slechter zijn dan in een omgeving waar het stiller is. Het geluid van (vracht-)auto-, trein- en vliegverkeer leidt niet tot gehoorsproblemen.
 
Brommend geluid
Soms ontstaan gezondheidsklachten door lage tonen die niet door iedereen gehoord worden. Klachten kunnen ontstraan door zware dieselmotoren, ventilatoren in de verte of gebrom van elektrische apparaten in huis. Klachten zijn; ruis in de oren, een drukkend gevoel in het hoofd, op de borst of de oren. Deze vorm van geluidsoverlast wordt laagfrequent geluid genoemd.

Wanneer wordt geluid geluidshinder?
De hoeveelheid geluid en het type geluid bepalen of geluid als hinderlijk wordt ervaren. Maar de geluidservaring is niet overal en altijd hetzelfde. Geluid in een groene omgeving wordt als meer storend ervaring dan eenzelfde geluidsniveau in de stad. Ook wordt geluid als meer storend ervaren als we er geen invloed op hebben, het onnodig vinden of ons om een andere reden ergeren aan de lawaaimakers.

Gehoorpreventie

 

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn