Kachel en open haard

Regelmatig vegen van de schoorsteen, gebruik van droog en ongeverfd hout en goed ventileren zijn belangrijke factoren om gezondheidsklachten door kachel of open haard te voorkomen.

Gezondheidsklachten door kachels en open haarden
Luchtwegklachten, zoals verkoudheid, bronchitis of longontsteking kunnen veroorzaakt worden door de schadelijke stoffen in kachelrook. Kinderen en volwassenen met astma zijn hiervoor gevoeliger. In sommige gevallen is een gaskachel of pelletkachel dan een betere keuze om de woning te verwarmen.

Wat kan ik doen om klachten door kachel of open haard te voorkomen?
Ventileren tijdens het stoken is belangrijk voor voldoende toevoer van zuurstof. Dit is nodig om het hout te laten verbranden. Dan komen minder schadelijke stoffen zoals koolmonoxide en roet vrij. Ook verdwijnt de rook sneller uit het huis. Gebruik alleen geschikt hout (droog en ongeverfd) voor de kachel en geen afval of oud papier. Laat de schoorsteen jaarlijks vegen en controleer of iets (bijvoorbeeld een vogelnest) de schoorsteen verstopt. Schadelijke gassen kunnen anders in huis blijven hangen.

Denk aan overlast voor de buren
Bij windstil weer blijft rook van de open haard of houtkachel in de omgeving hangen. Dit kan overlast geven voor de buren, met name als zij gezondheidsklachten hebben zoals astma of bronchitis. Gebruik de open haard of kachel daarom bij voorkeur als bijverwarming en niet als hoofdverwarming. Het stoken van geschikt hout en onderhouden van de schoorsteen dragen bij aan het minimaliseren van overlast.

Hoe herken ik onvolledige verbranding van de kachel?
Donkere rook is een teken van een onvolledige verbranding. Dit kan komen door een slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer, te nat of geverfd hout. Witte of kleurloze rook is een teken van volledige verbranding. Ook aan het vuur kunt u zien of de verbranding volledig is, de vlammen zijn dan geel en flakkeren gelijkmatig. Oranje en instabiel flakkerende vlammen wijzen op onvolledige verbranding.

openhaard

 

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn