Kanker en het milieu

Als veel mensen in één buurt kanker krijgen, wordt soms gedacht aan een milieufactor als oorzaak.

Wat is kanker?

Kanker is een verzameling van meer dan honderd verschillende ziekten die allemaal ontstaan door het woekeren van een bepaald type cel. Iedere soort kanker heeft weer andere risicofactoren en behandelingsmogelijkheden. Ongeveer één op de drie Nederlanders krijgt in de loop van het leven kanker. Bijna iedereen krijgt dus te maken met mensen in de familie, de buurt of op het werk die kanker krijgen. De kans op kanker neemt toe bij het ouder worden.
 
Waardoor wordt kanker veroorzaakt?
Het is meestal niet mogelijk per een individu de oorzaak van kanker te bepalen. Wel zijn er risicofactoren bekend die de kans op kanker verhogen. Roken is de belangrijkste risicofactor voor veel soorten kanker. Ook voeding, alcohol, hormonen, virussen en erfelijke aanleg kunnen het risico verhogen.
 
Welke milieufactoren kunnen kanker veroorzaken?
Er zijn ook milieufactoren die met kanker in verband worden gebracht. Asbest, bepaalde chemische stoffen en radioactieve straling lijken kankerverwekkend te zijn. Omdat maar weinig mensen met deze stoffen in contact komen, dragen milieufactoren maar voor een klein deel bij aan het totaal aantal kankergevallen. De tijd tussen blootstelling aan de risicofactor en het ontstaan van kanker is vaak minstens tien jaar.

Wat is de rol van de Dienst Gezondheid & Jeugd bij vragen over kanker?
Als er veel mensen zijn met dezelfde soort kanker in een buurt of regio kan dit een reden zijn voor de Dienst (voorheen GGD ZHZ) om te onderzoeken of milieufactoren hier een rol bij spelen. Door toeval komt echter in bepaalde regio’s meer kanker voor dan in andere regio’s. Ook komt in de ene periode meer kanker voor dan in een andere periode. Deze variatie in het ontstaan van kanker is normaal. Slechts zelden is een milieufactor als oorzaak van de kanker in deze situatie te bewijzen.

algemeen08

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn