Lood in drinkwaterleidingen

Lood in oude waterleidingen vormt een risico voor baby’s en kinderen tot ongeveer zeven jaar. Zij kunnen gezondheidsrisico lopen door het innemen van drinkwater uit loden leidingen.

Wat is het risico van lood in waterleidingen? 
Baby's tot één jaar kunnen gezondheidsrisico lopen door het innemen van drinkwater uit loden leidingen. Bij flesvoeding die wordt aangemaakt met water uit loden waterleidingen, krijgen de baby’s te veel lood binnen. Te veel inname van lood kan een lagere intelligentie en gedragsveranderingen veroorzaken. Loden drinkwaterleidingen vormen geen risico wanneer u borstvoeding geeft.  

Kan ik water uit loden waterleidingen drinken?
Voor volwassenen vormt het drinken of gebruiken van water uit loden drinkwaterleidingen geen probleem. Bij het bereiden van flesvoeding voor een baby jonger dan één jaar, wordt geadviseerd om bronwater te gebruiken in plaats van kraanwater, als er lood in de waterleiding zit. Ook zwangere vrouwen en kinderen tot en met zes jaar wordt geadviseerd om geen water uit loden leidingen te drinken.

Wat kan ik eraan doen?
De beste oplossing is het (laten) vervangen van loden leidingen door koper, kunststof of een ander materiaal. De kraan flink laten doorstromen verlaagt de loodconcentratie tijdelijk, maar het is onbekend of dat voldoende is. Filteren of koken van het water helpt niet. Drink nooit warm kraanwater; daarin lost extra veel lood op. Tot de leidingen vervangen zijn, kunt u flessenwater gebruiken voor de bereiding van flesvoeding en als drinkwater voor zwangere vrouwen en kinderen tot en met zes jaar.

Hebben veel huizen loden drinkwaterleidingen?
In Nederland zijn naar schatting nog ongeveer 100.000 woningen met loden drinkwaterleidingen. Het is verstandig om de leidingen te laten vervangen. De vervanging van loden waterleidingen in woningen is de verantwoordelijkheid van de huiseigenaar.

Lood in kraanwater nog steeds te hoog
Het is al lang bekend dat kraanwater te veel lood kan bevatten in huizen met loden leidingen en in woningen met nieuwe kranen of drinkwaterinstallaties. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat lood schadelijker is dan voorheen gedacht. Al bij lage gehaltes zijn er schadelijke effecten op de ontwikkeling van het centraal zenuwstelsel, terug te zien in een lager IQ.

De GGD’en hebben het RIVM daarom gevraagd of vanwege die nieuwe inzichten de bestaande adviezen aangepast moeten worden. Op verzoek van de GGD’en heeft het RIVM dat in opdracht van het ministerie van VWS uitgezocht. Het rapport daarover is verschenen op 6 november 2019. Diezelfde dag verscheen een advies van de Gezondheidsraad over hetzelfde onderwerp.

De belangrijkste conclusie van beide rapporten is dat de bestaande adviezen grotendeels hetzelfde blijven. Er zijn wel risicogroepen bijgekomen. De leeftijd van de kinderen is uitgebreid van 6 tot en met 7 jaar. Volwassenen die veel kraanwater drinken lopen risico op nierschade of een licht verhoogde bloeddruk.

De GGD’en hebben hun adviezen op basis van de rapporten aangepast. Het belangrijkste advies blijft om loden leidingen te vervangen. Zwangere vrouwen, flesgevoede zuigelingen en kinderen tot en met 7 jaar in woningen met loden leidingen krijgen het advies flessenwater te gebruiken. Kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen kunnen tot een bepaalde hoeveelheid kraanwater gebruiken waarbij het water wel na lange stilstand (ongeveer 8 uur) goed (ongeveer 2 minuten) moet worden doorgespoeld.

Goed doorspoelen is ook het advies de eerste 3 maanden bij een nieuwe drinkwaterinstallatie in huis. Voor een nieuwe kraan is het advies om die bij elk gebruik voor consumptie eerst 10 seconden te laten doorlopen.

Antwoorden op een groot aantal vragen zijn te vinden in de vragen- en antwoordenlijst die de GGD’en hebben gemaakt.

 

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn