Lood in drinkwaterleidingen

Lood in oude waterleidingen vormt een risico voor baby’s en kinderen tot ongeveer zes jaar. Zij kunnen gezondheidsrisico lopen door het innemen van drinkwater uit loden leidingen.

Wat is het risico van lood in waterleidingen? 
Baby's tot één jaar kunnen gezondheidsrisico lopen door het innemen van drinkwater uit loden leidingen. Bij flesvoeding die wordt aangemaakt met water uit loden waterleidingen, krijgen de baby’s te veel lood binnen. Te veel inname van lood kan een lagere intelligentie en gedragsveranderingen veroorzaken. Loden drinkwaterleidingen vormen geen risico wanneer u borstvoeding geeft.  

Kan ik water uit loden waterleidingen drinken?
Voor volwassenen vormt het drinken of gebruiken van water uit loden drinkwaterleidingen geen probleem. Bij het bereiden van flesvoeding voor een baby jonger dan één jaar, wordt geadviseerd om bronwater te gebruiken in plaats van kraanwater, als er lood in de waterleiding zit. Ook zwangere vrouwen en kinderen tot en met zes jaar wordt geadviseerd om geen water uit loden leidingen te drinken.

Wat kan ik eraan doen?
De beste oplossing is het (laten) vervangen van loden leidingen door koper, kunststof of een ander materiaal. De kraan flink laten doorstromen verlaagt de loodconcentratie tijdelijk, maar het is onbekend of dat voldoende is. Filteren of koken van het water helpt niet. Drink nooit warm kraanwater; daarin lost extra veel lood op. Tot de leidingen vervangen zijn, kunt u flessenwater gebruiken voor de bereiding van flesvoeding en als drinkwater voor zwangere vrouwen en kinderen tot en met zes jaar.

Hebben veel huizen loden drinkwaterleidingen?
In Nederland zijn naar schatting nog ongeveer 100.000 woningen met loden drinkwaterleidingen. Het is verstandig om de leidingen te laten vervangen. De vervanging van loden waterleidingen in woningen is de verantwoordelijkheid van de huiseigenaar.

Antibiotica innemen

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn