Roken en gezondheid

Roken kan luchtwegklachten, hart- en vaatziekten en kanker veroorzaken. Ook meeroken is ongezond, met name voor kinderen.

Roken en gezondheid
Tabaksrook is de grootste luchtvervuiler in woningen. Het is de belangrijkste veroorzaker van bronchitis, astma en longkanker. Roken veroorzaakt hoge bloeddruk en vergroot de kans op aderverkalking en bloedpropjes waardoor een hartinfarct, herseninfarct of vaatproblemen van de benen kunnen ontstaan. Daarnaast vinden veel mensen tabaksrook stinken.
 
Schadelijke stoffen in tabaksrook
Nicotine, koolmonoxide en teer zijn de schadelijke stoffen in tabaksrook. Door nicotine is roken verslavend, ook zorgt het voor hoge bloeddruk en een snellere hartslag. Door koolmonoxide neemt het lichaam minder zuurstof op, waardoor het hart harder moet pompen en de kans op hart- en vaatziekten groter wordt. Door teer nemen longblaasjes minder zuurstof in het bloed op en kan kanker van longen of andere organen ontstaan.

Meeroken is ongezond
Hoe meer men meerookt, hoe groter de kans op schade voor de gezondheid. Dit hangt af van de hoeveel sigaretten, hoe ver men van de roker af staat, de grootte van de ruimte, hoe lang men in de ruimte is en of er goed geventileerd wordt. Een meeroker krijgt gemiddeld 1% binnen van wat een roker binnenkrijgt.
 
Meeroken en kinderen
Voor kinderen is meeroken schadelijker dan voor volwassenen. Het inademen van tabaksrook is niet goed voor de groei en de werking van de longen. Kinderen van rokende ouders hebben vaker luchtwegklachten. Dit vergroot de kans op longziekten op latere leeftijd. Kinderen die vaak meeroken, beginnen later vaker zelf met roken. Roken tijdens de zwangerschap is schadelijk voor ongeboren kinderen. Bovendien vergroot roken in de buurt van baby’s de kans op wiegendood.

Rookvrije Generatie
Met de campagne ‘Op weg naar een rookvrije generatie’ wordt volop ingezet op bescherming van  kinderen tegen rook en tegen de verleiding om te beginnen met roken. Daarom is het doel van de rookvrije generatie dat kinderen in elke fase van het opgroeien worden beschermd tegen (mee)roken en de verleiding om zelf te gaan roken. Kijk voor meer informatie op www.rookvrijegeneratie.nl 

Wat kunt u zelf doen?
Het belangrijkste advies is, vanzelfsprekend, niet te roken. Als u wel rookt, doe dit dan buiten, zeker als er kinderen in huis zijn. Zorg er dan wel voor dat u anderen niet tot last bent. Als er in huis wordt gerookt, zorg dan voor goede ventilatie door ramen en ventilatieroosters open te zetten, zodat de tabaksrook naar buiten kan.

 

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn