Vocht, schimmel en huisstofmijt

In een vochtig huis komt vaak schimmel en huisstofmijt voor. Dit kan gezondheidsklachten door allergie veroorzaken. Ventileren is belangrijk om dit te voorkomen.

Waarom is een vochtig huis een probleem?
In huizen die te vochtig zijn, kunnen gemakkelijk schimmels en huisstofmijten groeien. Huisstofmijten en schimmels zorgen voor stoffen in de lucht waar mensen allergisch voor kunnen zijn of worden. Vochtproblemen zijn te herkennen aan een muffe lucht. Ook zijn soms binnenshuis vochtplekken en schimmelplekken zichtbaar.

Wat zijn oorzaken van vocht in huis?
Mensen en dieren produceren vocht door ademen en zweten. Douchen, koken, afwassen, dweilen en het drogen van de was zorgt voor extra vocht. Maar ook problemen veroorzaakt door de bouw en de staat van het huis, zoals lekkage of een vochtige kruipruimte kunnen zorgen voor een hoge luchtvochtigheid in de woning.

Hoe herken ik schimmel en huisstofmijt?
Schimmel is zichtbaar door verkleurde plekken op vochtige muren of voegen. Het zorgt voor een muffe geur. Huisstofmijten zijn kleine diertjes die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Ze groeien het beste op vochtige, warme plekken en leven vooral in matrassen, kussens en dekbedden. Aanwezigheid van huisstofmijt valt pas op als iemand er allergisch voor is.

Welke klachten kan ik krijgen door schimmel en huisstofmijt?
Mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt of schimmel kunnen last krijgen van benauwdheid, astma, eczeem, jeuk en verkoudheidsklachten. Allergie voor huisstofmijt komt vaker voor dan allergie voor schimmel. Mensen die niet allergisch zijn hebben meestal geen klachten.

Wat kunt u doen bij vocht- of schimmelproblemen?
Repareer lekkages meteen. Zorg voor goede afvoer van vocht bij douchen en koken door een raam te openen en/of de afzuiging aan te zetten. Ventileer 24 uur per dag via een kleine kier of ventilatierooster en zet elke dag de ramen en deuren een kwartier flink open zodat er frisse lucht in de woning komt.

algemeen31

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn