PFOA en GenX

GGD heeft de steekproef-bloedonderzoek PFOA uitgevoerd.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) had van de provincie Zuid-Holland opdracht gekregen een onderzoek in te stellen naar PFOA. Deze stof is tot 2012 gebruikt bij de productie van teflon in de fabriek van DuPont/Chemours aan de Baanhoekweg in de wijk Staart in Dordrecht.

Het RIVM heeft de GGD ZHZ (onderdeel van de Dienst Gezondheid & Jeugd) gevraagd een deel van dit onderzoek uit te voeren. De GGD organiseerde bloedafnames bij omwonenden in de gemeente Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht door middel van een steekproef.

Doel van het onderzoek was om te kijken of mensen die dichtbij DuPont/Chemours wonen, een verhoging van het pfoa-gehalte in hun bloed hebben.

Voor het onderzoek was het van belang dat er mensen meededen die op verschillende afstanden van DuPont/Chemours wonen. Er zijn ongeveer 600 mensen uitgenodigd. Het bloedonderzoek vond plaats bij bewoners die lange tijd dichtbij de fabriek hebben gewoond en –ter controle- ook bij mensen die daar nog niet zo lang of juist ver vandaan wonen.

Geselecteerde deelnemers ontvingen eind augustus een uitnodiging. Het steekproef-bloedonderzoek werd in de maanden september en oktober 2016 uitgevoerd.
Het RIVM heeft de resultaten in mei 2017  gepresenteerd. De deelnemers hebben persoonlijk hun uitslag gekregen. Het RIVM rapport kunt u vinden op de website van het RIVM. (zie gerelateerde links)
De GGD ZHZ heeft een informatieblad over PFOA en GenX gemaakt dat te vinden is onder 'Documenten'.

 

Contactinfo

  • 078 - 770 85 00
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    Karel Lotsyweg 40
    Postbus 166

Sociale media

Volg ons op facebook of twitter

Volg ons Facebook Volg ons op Twitter

Deel deze pagina

Om deze pagina te delen via jouw eigen sociale media kanaal

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn